Liderii UE îndeamnă Israelul să răspundă "măsurat" tirurilor Hamas

Şefii de stat şi de Guvern din cadrul Uniunii Europene (UE) au condamnat miercuri tirurile de rachete de pe teritoriul Fâşiei Gaza vizând Israelul, îndemnând totodată israelienii să le răspundă în mod "măsurat" şi să "asigure protecţia civililor".

171 afișări
Imaginea articolului Liderii UE îndeamnă Israelul să răspundă "măsurat" tirurilor Hamas

Liderii UE îndeamnă Israelul să răspundă "măsurat" tirurilor Hamas (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Liderii celor 28 de state membre UE, reuniţi la summit la Bruxelles, au afirmat într-un comunicat că "urmăresc cu o mare îngrijorare violenţele din Israel şi (Fâşia) Gaza". Ei "condamnă tirurile de rachete vizând Israelul de pe teritoriul (Fâşiei) Gaza şi faptul că civili sunt luaţi drept ţintă fără discernământ".

"Israelul are dreptul să-şi apere populaţia de acest tip de atacuri. Dar, făcând acest lucru, el trebuie să acţioneze în mod măsurat şi să asigure în orice circumstanţe protecţie civililor", se subliniază în comunicat.

Liderii europeni "regretă profund pierderile de vieţi nevinovate, numărul de civili răniţi în Fâşia Gaza, în urma operaţiunilor militare israeliene, şi sunt foarte preocupaţi de rapiditatea şi gravitatea cu care se deteriorează situaţia umanitară".

Ei îndeamnă cele două părţi la "dezescaladare", cerându-le să pună capăt violenţelor, cerând ca accesul populaţiei la ajutor să fi asigurat şi îndemnând la revenirea la calm.

Europenii "salută eforturile în curs ale partenerilor din regiune, în special iniţiativa lansată de către Egipt în vederea implementării unui armistiţiu şi îndeamnă Hamasul să-l accepte".

Israelul a anunţat miercuri un armistiţiu "umanitar" de cinci ore, o perioadă în care va înceta atacurile asupra Fâşiei Gaza, în care au fost ucişi opt copii palestinieni în a noua zi a unei ofensive aeriene majore, în timp ce Hamasul a tras zeci de rachete asupra teritoriului israelian, la o zi după ce Egiptul a propus un armistiţiu, acceptat de către Israel, dar refuzat de către mişcarea islamistă palestiniană.

Joi dimineaţa un palestinian a fost ucis într-un raid israelian în centrul Fâşiei Gaza, bilanţul victimelor palestiniene ajungând la 227 de morţi de la începutul ofensivei israeliene "Limita Protectoare", pe 8 iulie. De partea israeliană a fost ucis un civil, în vârstă de 37 de ani, într-un tir de rachetă, în apropiere de frontiera cu Fâşia Gaza.

De asemenea, armata israeliană a anunţat că aviaţia a efectuat 37 de raiduri în Fâşia Gaza începând de la miezul nopţii de miercuri spre joi şi că în acelaşi interval de timp şapte rachete au fost trase către teritoriul israelian, fără să provoace pagube sau victime.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici