Artur Mas propune instaurarea unui "dialog permanent" cu Madridul

Preşedintele Executivului catalan, Artur Mas, a propus Guvernului spaniol instaurarea unui "dialog permanent" în vederea organizării unui scrutin de autodeterminare în Catalonia, la două zile după ce 2,3 milioane de persoane au participat la o consultare pe această temă.

82 afișări
Imaginea articolului Artur Mas propune instaurarea unui "dialog permanent" cu Madridul

Artur Mas propune instaurarea unui "dialog permanent" cu Madridul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Artur Mas a anunţat, în cursul unei conferinţe de presă, că a trimis o scrisoare şefului Executivului conservator Mariano Rajoy pentru a "invita Guvernul (spaniol) la crearea condiţiilor (instaurării) unui dialog permanent".

Preşedintele catalan s-a exprimat la două zile după marele vot simbolic din 9 noiembrie, la care peste 80% din participanţi, adică 1,8 milioane de persoane, s-au exprimat în favoarea independenţei Cataloniei.

Acest dialog ar urma să aibă ca obiectiv organizarea "unei consultări definitive şi obligatorii" pe tema viitorului Cataloniei cu sau fără Spania, a adăugat el. Madridul nu a lăsat vreo speranţă pentru această posibilitate, apreciind că numai spaniolii pot să se pronunţe asupra viitorului uneia dintre cele 17 provincii ale Spaniei.

Ulterior, el a precizat că va organiza, în următoarele săptămâni, "negocieri" cu toate partidele catalane favorabile "dreptului de a decide", pentru a stabili strategia după "9-N", numele dat de catalani acestei zile de vot foarte aşteptată de către unii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici