Asasinaţi pe capete. Ţara, una dintre cele mai violente din lume, în care jurnaliştii sunt ucişi

În Mexic, jurnalistul Jorge Armenta a fost asasinat în nordul ţării împreună cu un poliţst municipal, relatează AFP citând publcaţiile mexicane.

4091 afișări
Imaginea articolului Asasinaţi pe capete. Ţara, una dintre cele mai violente din lume, în care jurnaliştii sunt ucişi

Asasinaţi pe capete. Ţara, una dintre cele mai violente din lume, în care jurnaliştii sunt ucişi

Conform Sin Embargo MX, Jorge Armenta este directorul publicaţiei Medios Obson şi a fost victima unui atac armat în oraşul Ciudad Obregon din nordul Mexicului. Acesta şi un poliţist au fost asasinaţi, iar un alt om al legii a fost rănit. Este al treilea jurnalist ucis, de la începutul anului până în prezent.

Reprezentantul asociaţiei Reporteri fără frontiere a declarat că înainte de a fi ucis, jurnalistul primise ameninţări, acesta beneficiând de un program de protecţie pentru pesoane ameninţate, apărători ai drepturilor omului şi jurnalişti.În luna aprilie, un ziarist dat dispărut a fost găsit mort la Acapulco, în sud-vestul ţării, iar la sfârşitul lunii martie o jurnalistă a fost ucisă în statul Veracruz din estul Mexicului.
 
Într-un anunţ publicat în Monitorul Oficial, preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador a dispus ca Forţele Armate să participe „în mod extraordinar, reglementat şi complementar cu Garda Naţională” la sarcinile de securitate publică. Forţele armate vor fi sub comanda Gărzii Naţionale, conform decretului, o poliţie militară creată după ce Lopez Obrador a venit la preşedinţie în decembrie 2018. Ordinul va dura până în martie 2024.
 
Lopez Obrador a preluat funcţia în 2018, promiţând să adopte o strategie de securitate mai conciliantă, axată pe cauzele principale ale criminalităţii, în special prin reducerea sărăciei şi corupţiei. Însă violenţa a pornit în primul său an şi jumătate de mandat, cu un record de 34.582 de persoane ucise în 2019. Aproximativ 3.000 de omucideri au fost înregistrate în luna martie a acestui an, cea de-a doua cea mai mare rată lunară din ultimii ani şi cea mai mare de când Lopez Obrador a preluat puterea. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici