Asasinul jurnalistului Gheorghi Gongadze: Fostul preşedinte uncrainean Leonid Kucima, printre cei care au comandat asasinatul

Un fost general de poliţie judecat pentru asasinarea, în 2000, a jurnalistului ucrainean Gheorghi Gongadze, l-a acuzat marţi pe fostul preşedinte ucrainean Leonid Kucima că face parte dintre persoanele care au comandat crima, a anunţat avocatul văduvei jurnalistului.

273 afișări
Imaginea articolului Asasinul jurnalistului Gheorghi Gongadze: Fostul preşedinte uncrainean Leonid Kucima, printre cei care au comandat asasinatul

Asasinul jurnalistului Gheorghi Gongadze: Fostul preşedinte uncrainean Leonid Kucima, printre cei care au comandat asasinatul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Interogat marţi în cadrul procesului, Oleksi Pukaci, care a mărturisit că a strangulat personal victima, "a citat numele lui Kucima" printre persoanele care au comandat asasinatul, a declarat avocata Valentina Telicenko, la finalul audierii, care se derulează cu uşile închise.

Printre persoanele care au comandat crima, evocate de acuzat, mai figurează Iuri Kravcenko, ministru de Interne la vremea respectivă, şi Volodimir Litvin, preşedintele Parlamentului în prezent şi şef al administraţiei prezidenţiale, a precizat ea.

"Nu există decât mărturia lui Pukaci", a adăugat avocata, subliniind că nu sunt dovezi pentru a susţine aceste afirmaţii.

Fondatorul influentului cotidian online Ukrainska Pravda, Gheorghi Gongadze a dispărut la 16 septembrie 2000, la Kiev.

Cadavrul său decapitat a fost descoperit la scurt timp într-o pădure situată la circa 100 de kilometri sud de capitală.

Opoziţia l-a acuzat de atunci pe Kucima, preşedinte în perioada 1994-2005, şi pe mai mulţi apropiaţi ai acestuia, inclusiv pe Iuri Kravcenko şi Volodimir Litvin, pe baza unor înregistrări audio prezentate ca fiind cele ale unei conversaţii între aceşti oficiali, realizate clandestin în biroul prezidenţial de una dintre gărzile de corp ale fostului preşedinte.

În aceste înregistrări, un bărbat cu voce asemănătoare celei a lui Kucima sugera "răpirea lui Gongadze de către ceceni".

Fostul preşedinte Kucima nu este inculpat decât pentru abuz de putere în acest caz, în timp ce Kravcenko, care s-a sinucis în circumstanţe misterioase în 2005, a fost identificat în 2010 de Parchet ca "instigator şi comanditar al acestei crime".

Cazul Gongadze a izbucnit în Ucraina în 2000 şi a condus la "revoluţia portocalie", o revoltă populară prodemocratică din 2004.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici