Asistenta Teresa Romero, prima persoană contaminată cu Ebola în afara Africii, a fost externată

Asistenta medicală Teresa Romero, prima persoană contaminată cu Ebola în afara Africii, a părăsit miercuri spitalul, după ce a povestit cum s-a "agăţat de viaţă" pentru a se vindeca şi şi-a exprimat speranţa că va putea ajuta şi alţi bolnavi să se vindece, relatează AFP.

121 afișări
Imaginea articolului Asistenta Teresa Romero, prima persoană contaminată cu Ebola în afara Africii, a fost externată

Asistenta Teresa Romero, prima persoană contaminată cu Ebola în afara Africii, a fost externată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Când simţeam că o să mor, m-am agăţat de amintirile mele, de familie (...) de toată societatea spaniolă care luptă împotriva Ebola", a declarat ea.

Asistenta în vârstă de 44 de ani a făcut primele declaraţii de presă de la spitalizarea sa, înainte de a părăsi spitalul Carlos III din Madrid, unde a fost internată la 6 octombrie.

"Această boală nu a contat pentru lumea occidentală până să ajungă aici", a adăugat Teresa Romero, care ar fi contractat Ebola în timp ce îngrijea un misionar infectat şi repatriat din Sierra Leone, care a decedat la 25 septembrie.

Ea le-a mulţumit colegilor săi, echipei care a îngrijit-o şi spaniolilor pentru miile de mesaje de încurajare.

Romero a dat asigurări că speră ca sângele său, care acum conţine anticorpi, să poată fi folosit pentru a trata alţi bolnavi.

Soţul său, Javier Limon, a denunţat eutanasierea câinelui lor, Excalibur, în timp ce ea se lupta pentru viaţă. Câinele a fost eutanasiat de autorităţile sanitare de la Madrid pentru a evita propagarea virusului. Potrivit lui Javier Limon, câinele a fost "executat" fără a se şti dacă era purtător al virusului.

"Teresa Romero, pacientă şi angajată a spitalului nostru, va putea ieşi astăzi, ceea ce este o veste excelentă după o lună foarte complicată pentru noi toţi", a declarat anterior directorul spitalului Carlos III din Madrid, Rafael Perez-Santamaria. "Nu mai este nici urmă de virus în organismul său", a precizat el.

Teresa Romero, care lucra de 15 ani la acest spital, a avut primele simptome la 29 septembrie.

Cazul său a provocat o polemică în Spania cu privire la o pregătire neadecvată a personalului şi o lipsă de echipament adaptat, dar şi pentru că nu a fost izolată suficient de rapid, riscând astfel să contamineze şi alte persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici