Atac al ministrului de Externe din Ungaria la adresa preşedintelui Iohannis. MAE reacţionează

  • Ministrul de Externe din Ungaria, Szijjártó Péter, scrie despre Klaus Iohannis că este un politician „anti-maghiar”
  • Reacţia vine după ce Iohannis a sesizat CCR despre deschiderea unui punct de trecere a frontierei.
3840 afișări
Imaginea articolului Atac al ministrului de Externe din Ungaria la adresa preşedintelui Iohannis. MAE reacţionează

UPDATE. Ministerul Afacerilor Externe a reacţionat după atacul ministrului ungar de Externe care l-a numit pe Klaus Iohannis drept ”antimaghiar”. MAE spune că reacţia maghiară este „complet nejustificată, disproporţionată şi scoasă din context a ministrului ungar al afacerilor externe, postată astăzi pe pagina sa de Facebook, cu privire la transmiterea de către Preşedintele României către Curtea Constituţională a României a unei sesizări de neconstituţionalitate asupra Legii pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Ungaria privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei Beba Veche (România) – Kubekhaza (Ungaria)”, transmite MAE.

Ministerul susţine că decizia lui Iohannis de a transmite, conform competenţelor sale, Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Ungaria privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei Beba Veche (România) – Kubekhaza (Ungaria) nu vizează oportunitatea deschiderii acestui punct de trecere a frontierei comune şi nu este în niciun fel îndreptată împotriva Ungariei sau a minorităţii maghiare din România: „Această decizie este, de fapt, fundamentată pe necesitatea respectării dispoziţiilor constituţionale referitoare la separarea puterilor în stat, deoarece, potrivit legislaţiei române, iniţiativa declanşării negocierilor pentru încheierea unui acord internaţional aparţine exclusiv puterii executive, neputând fi decisă printr-o lege”.

„Aşa cum a reiterat în repetate rânduri, partea română îşi menţine interesul sincer de construire a unei relaţii autentice de bună vecinătate şi de cooperare în beneficiul reciproc al cetăţenilor noştri, indiferent de etnie. De altfel, în punctul de vedere din luna mai 2020 al Guvernului României cu privire la această propunere legislativă se menţionează explicit intenţia la nivel executiv de a fi întreprinse demersurile uzuale, conform normelor aplicabile şi practicii curente, în vederea consultării autorităţilor competente cu privire la iniţiativa încheierii unui Acord cu partea ungară în vederea deschiderii punctului internaţional de trecere a frontierei Beba Veche-Kubekhaza. În concluzie, în lumina celor de mai sus, scoaterea din context a intenţiilor reale ale părţii române denotă inclusiv lipsa manifestă a informării şi documentării adecvate a părţii ungare cu privire la motivaţia sesizării de neconstituţionalitate, disponibilă public”, transmite MAE.

Ministrul de Externe din Ungaria, Szijjártó Péter, scrie despre Klaus Iohannis că este un politician „anti-maghiar” care implică Ungaria şi Guvernul de la Budapesta în campania electorală românească. Reacţia vine după ce Iohannis a sesizat CCR despre deschiderea unui punct de trecere a frontierei.

„Din păcate, preşedintele României este un politician extrem de anti-ungar. El implică constant Ungaria şi Guvernul maghiar în campania electorală românească. Mai mult, acum dăunează intenţionat colaborării româno-maghiare şi împiedică probleme care sunt importante atât pentru poporul maghiar, cât şi pentru cel român”, scrie Szijjártó Péter pe Facebook.

Ministrul de Externe din Ungaria adaugă că frontierele deschise la graniţele celor două ţări nu sunt doar simbolice, ci au şi un rol practic, respectiv apropie cele două comunităţi şi fac viaţa mai uşoară acestora.

„Vetoul pentru deschiderea unei noi treceri de frontieră nu este altceva decât un obstacol deliberat în apropierea celor două naţiuni. Guvernul maghiar rămâne angajat în dezvoltarea relaţiilor bilaterale, deoarece acest lucru este şi în interesul maghiarilor care locuiesc în Transilvania şi Secuime”, mai scrie Szijjártó Péter.

Preşedintele Klaus Iohannis vineri Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Ungaria privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei Beba Veche (România) – Kubekhaza (Ungaria).

Iohannis arată în sesizare că Parlamentul României a transmis, în 2 iunie 2020, preşedintelui României, pentru promulgare, Legea pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Republica Ungaria privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei Beba Veche (România) – Kubekhaza (Ungaria).

„Apreciem că legea dedusă controlului de constituţionalitate contravine dispoziţiilor constituţionale (...) referitoare la respectarea principiului separaţiei puterilor în stat, (...) conform cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a ţării”, se arată în sesizare.

„Aşadar, prin legea criticată, Parlamentul limitează libertatea Guvernului în a-şi manifesta voinţa cu privire la o anumită problemă de politică externă. Astfel, Guvernul este obligat să-şi exercite o anumită atribuţie în condiţiile fixate de Parlament, în sensul declanşării/iniţierii unei acţiuni juridice sub forma unor discuţii oficiale, adică a unor negocieri, purtate cu scopul încheierii în viitor a unui acord separat cu Republica Ungaria care să privească deschiderea unui punct de trecere a frontierei de stat”, se mai arată în sesizare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici