Atac surpriză în Afganistan: Forţele afgane au cucerit de la talibani zone-cheie din oraşul Kunduz

Forţe afgane au recucerit zone-cheie din oraşul Kunduz (nord) de la talibani, în urma unei operaţiuni lansate în noaptea de miercuri spre joi care a condus la preluarea unor obiective guvernamentale şi s-a soldat cu pierderi grele în rândul militanţilor, au anunţat joi oficiali, relatează BBC News.

6276 afișări
Imaginea articolului Atac surpriză în Afganistan: Forţele afgane au cucerit de la talibani zone-cheie din oraşul Kunduz

Atac-surpriză în Afganistan: Forţele afgane au cucerit de la talibani zone-cheie din oraşul Kunduz (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

Talibanii au păstrat tăcerea, în timp ce luptele continuau joi.

Cucerirea oraşului a reprezentat o lovitură importantă pentru preşedintele Ashraf Ghani, care marchează un an de când a fost ales în funcţie.

Militari afgani au preluat controlul asupra biroului guvernatorului, biroului şefului poliţiei şi sediului agenţiei de informaţii, a declarat pentru BBC Afghan Sayed Sarwar Hussaini, un purtător de cuvânt al şefului poliţiei din Kunduz. "Cadavre de talibani zac peste tot", a spus el.

Pe reţele de socializare au fost postate imagini cu forţe guvernamentale în oraş, despre care Sediq Sediqqi, un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, afirmă că a fost "golit" de insurgenţi.

Locuitorii din Kunduz erau neliniştiţi după o noapte de bombardamente şi în urma unor informaţii potrivit cărora militanţii au creat puncte de control şi au plasat mine pe drumuri, pentru a împiedica oamenii să plece iar trupele să intre în oraş.

Potrivit unor informaţii de presă, bărbaţi şi băieţi din oraş ar fi obligaţi să lupte alături de talibani, care au confiscat echipament, muniţie şi vehicule de poliţie şi au jefuit bănci.

Forţe străine

Armata americană (US Army) a confirmat că forţe speciale şi consilieri militari americani şi din cadrul NATO se află în zonă, dar a negat că sunt implicate în confruntări pe teren. "Însă este vorba despre situaţii periculoase, iar dacă vor fi nevoiţi să se apere o vor face", a declarat un purtător de cuvânt.

Situaţia la fortul strategic de la Kunduz, situat pe un deal, capturat de către talibani miercuri, era neclară.

Militanţi au asediat fortăreaţa Bala Hisar timp de două zile, iar aproximativ 200 de membri ai personalului afgan de securitate au abandonat poziţia după ce au rămas fără hrană şi muniţie, potrivit unor oficiali afgani din domeniul securităţii.

De asemenea, în ultimele zile au apărut informaţii despre confruntări în provincia vecină Baghlan, unde o fostă bază NATO ar fi vizată de un atac susţinut.

Lupte s-ar purta şi în unele districte din provincia Takhar, la est de Kunduz, potrivit unor informaţii. Talibanii au revendicat, în plus, că au cucerit un district din provincia Farah (vest).

Potrivit unui corespondent BBC, talibanii încearcă să deschidă fronturi multiple, pentru a distrage atenţia militarilor afgani de la Kunduz.

Capturarea oraşului a consolidat, pe de altă parte, poziţia noului lider taliban, mollahul Mansour, a cărui succesiune a fost contestată de o parte a mişcării.

Atac surpriză

Kunduzul, care are o populaţie de aproximativ 300.000 de locuitori, este unul dintre cele mai mari oraşe afgane, iar ca nod de transport pentru nordul ţării deţine o importanţă strategică. El este, de asemenea, grânarul regiunii şi deţine resurse minerale semnificative.

Militanţii şi-au intensificat violenţele în întreaga ţară după ce NATO şi-a încheiat misiunea de luptă în Afganistan, în decembrie anul trecut, menţinând o forţă "reziduală" de aproximativ 13.000 de oameni care să ofere formare forţelor afgane şi să participe la operaţiuni împotriva terorismului.

Aproximativ 10.000 de membri ai acestei forţe sunt americani, iar această criză a sporit unele temeri cu privire la intenţia Washingtonului de a-şi retrage şi mai mulţi oameni. Astfel, unii comandanţi militari ar dori să menţină câteva mii de oameni în Afganistan după 2016.

În provincia Kunduz au avut loc o serie de atacuri, începând din aprilie, în contextul în care talibanii îşi unesc forţele cu alţi insurgenţi.

Atacul din noaptea de luni spre marţi a fost rapid şi a luat forţele afgane prin surpriză.

Luptători puternic înarmaţi au luat oraşul cu asalt, în câmp deschis, din mai multe direcţii, ajutaţi de către militanţi infiltraţi, care au pătruns în oraş cu ocazia recentele sărbători.

Ei au copleşit rapid mai multe puncte de control ale poliţiei, care apărau perimetrul oraşului, după care au înaintat spre centru.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici