Atacul armat de la Bratislava ar fi fost motivat de ura agresorului faţă de romi

Atacul armat comis luni de un bărbat la Bratislava, soldat cu şase morţi, ar fi fost motivat de ura acestuia faţă de romi şi se încadrează în tendinţa de xenofobie împotriva acestei minorităţi etnice observată în Europa, relatează New York Times, în ediţia electronică.

37 afișări
Imaginea articolului Atacul armat de la Bratislava ar fi fost motivat de ura agresorului faţă de romi

Atacul armat de la Bratislava ar fi fost motivat de ura agresorului faţă de romi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bărbatul, înarmat cu o armă automată şi două pistoale, a ucis şase membri ai unei familii de romi în blocul lor din capitala Slovaciei, apoi a rănit mai multe persoane trăgând la întâmplare pentru a scăpa de poliţie, după care s-a sinucis. Aceste crime au şocat ţara, încadrându-se în tendinţa de xenofobie împotriva romilor observată în Europa, comentează New York Times.

În timp ce poliţiştii au declarat că identitatea agresorului şi motivele sale sunt încă investigate, rude şi vecini ai victimelor au spus că atacatorul locuia în acelaşi bloc şi că protesta adesea pe tema romilor, acuzând familia că face trafic de droguri şi că tulbură liniştea.

Într-un interviu video cu membri ai familiei victimelor, postat pe site-ul cotidianului slovac SME, o tânără romă, care s-a identificat drept nepoata uneia dintre victime, a apreciat că aceste crime au fost alimentate de rasism. "Întotdeauna era foarte ostil faţă de persoanele colorate şi ne ura (...). Se lua de noi tot timpul", a povestit aceasta.

SME a publicat o fotografie cu agresorul, realizată de un martor dintr-un balcon, în care poate fi văzut un bărbat cu păr grizonat, îmbrăcat cu o geacă denim şi purtând căşti de protecţie pe urechi. Instituţia slovacă de presă l-a identificat ca fiind un fost soldat.

Confruntările cu romii s-au intensificat în mai multe ţări din Europa, inclusiv în Ungaria şi Slovacia, dar şi în Italia şi Franţa. Autorităţile franceze au desfiinţat în ultimele săptămâni tabere de romi şi au repatriat în România şi Bulgaria sute de romi aflaţi în situaţie ilegală, generând acuzaţii de discriminare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici