Atacurile de la 11 septembrie ar fi putut fi prevenite? Scandalul care a distrus un plan pentru securitatea SUA

Serviciile secrete americane au ratat şansa de a-i spiona pe talibani timp de un an înainte de atacurile de la 11 septembrie 2001, din cauza unui război între FBI şi NSA, care s-au certat pe tema liderului operaţiunii respective.

613 afișări
Imaginea articolului Atacurile de la 11 septembrie ar fi putut fi prevenite? Scandalul care a distrus un plan pentru securitatea SUA

Atacurile de la 11 septembrie ar fi putut fi prevenite? Scandalul care a distrus un plan pentru securitatea SUA (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Un politician britanic din opoziţie, David Davis, a dezvăluit, miercuri, in Parlament, că serviciile secrete americane au avut şansa de a preveni atacurile de la 11 septembrie, însă birocraţia a făcut ca operaţiunea "Foxden" să fie un eşec, scrie Daily Mail. Politicianul a povestit că atunci când talibanii intenţionau să introducă o nouă reţea de telefonie mobilă între Afganistan şi SUA, au apelat la serviciile unor întreprinzători din Marea Britanie şi SUA solicitându-le echipamentele necesare.

"Planul era simplu. Deoarece talibanii doreau echipament de provenienţă americană pentru noua lor reţea de telefonie, asta ar fi permis FBI şi Agenţiei de Securitate Naţională (NSA) să introducă circuite suplimentare în toate echipamentele înainte ca acestea să fie trimise în Afganistan. Odată instalate, aceste circuite suplimentare ar fi permis FBI şi NSA să înregistreze sau să intercepteze orice linie telefonică sau telefon mobil din Afganistan. FBI ar fi putut cunoaşte durata şi ora unui apel, numele celui care suna, numărul apelat şi chiar şi codul PIN al apelantului", a susţinut David Davis în Parlament.

Davis susţine că vina pentru eşecul operaţiunii aparţine celor două agenţii, care s-au certat timp de un an pe tema cine ar fi trebuit să-şi asume responsabilitatea. Astfel, operaţiunea a fost aprobată pe 8 septembrie 2001, deci cu doar trei zile înainte de atacurile din SUA.

"FBI şi CIA s-au certat mai mult de un an. Astfel că o mare şansă a fost ratată", a mai spus David Davis, care este purtătorul de cuvânt al departamentului de securitate al Opoziţiei.

Acum, Davis acuză serviciile secrete americane că se folosesc de legislaţia privind secretele de stat pentru a ascunde modul defectuos de gestionare a situaţiei din 2001. Potrivit sursei citate, politicianul a făcut aceste dezvăluiri deoarece autorităţile americane au fost extrem de agresive în încercarea de a ţine departe de opinia publică acest caz, care ar fi putut ajunge în justiţie, din cauza neînţelegerilor ce s-au ivit între cei trei potenţiali parteneri în afacere - un american, Ehsanollah Bayat, şi doi britanici, Stuart Bentham şi Lord Michael Cecil.

Miercuri, în Parlamentul britanic s-a discutat despre intenţia Guvernului de a introduce o prevedere similară cu cea din legislaţia americană în ceea ce priveşte securitatea naţională.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici