Atentat împotriva sediului ONU din Islamabad, revendicat de talibanii pakistanezi - VIDEO

Tlibanii pakistanezi, care au legături cu reţeaua teroristă al-Qaida, au revendicat marţi atentatul sinucigaş soldat cu moartea a cinci angajaţi ai ONU în cartierul general din Islamabad, a anunţat un purtător de cuvânt al insurgenţilor islamişti.

33 afișări
Imaginea articolului Atentat împotriva sediului ONU din Islamabad, revendicat de talibanii pakistanezi - VIDEO

Atentat împotriva sediului ONU din Islamabad, revendicat de talibanii pakistanezi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Noi am comis acest atac, îl revendicăm", a declarat Azam Tariq, purtătorul de cuvânt al Mişcării Talibanilor din Pakistan (TTP), într-o convorbire telefonică efectuată dintr-o locaţie necunoscută.

TTP, care are legături cu al-Qaida, este principalul responsabil pentru valul de atentate - în cea mai mare parte sinucigaşe - care s-au soldat cu aproape 2.150 de morţi în Pakistan în aproximativ doi ani.

Atentatul dovedeşte că talibanii rămân o ameninţare - analişti

Atentatul comis luni la Islamabad demonstrează că talibanii rămân o ameninţare, în pofida operaţiunilor armatei pakistaneze şi Statelor Unite, afirmă analişti citaţi de AFP.

Mişcarea Talibanilor Pakistanezi (TTP) a revendicat atentatul comis de un kamikaze care a reuşit să pătrundă în sediul Programului Alimentar Mondial (PAM).

Din iulie 2007, 2.150 de persoane din Pakistan au murit din cauza atentatelor, majoritatea revendicate de TTP, care face parte din reţeaua teroristă al-Qaida.

"Combatanţii islamişti vizaţi de operaţiunile militare din zonele tribale ripostează împotriva obiectivelor vulnerabile, pentru a demonstra că pot provoca pierderi enorme", explică analistul politic A.H. Nayyar.

La Islamabad, atacurile cu maşini-capcană au devenit din ce în ce mai greu de comis, din cauza numeroaselor baraje ale poliţiei sau armatei. În această situaţie, teroriştii au modificat strategia, atentatul de luni fiind comis de un kamikaze îmbrăcat în uniformă militară.

"Atentatul de la sediul ONU este semnul vulnerabilităţii dispozitivului de securitate de la Islamabad", afirmă Hasan Askari, profesor la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore.

"Nu excludem posibilitatea unor atentate majore în viitor, pentru că teroriştii adaptează tacticile la măsurile de securitate", avertizează analistul.

Cu toate acestea, ministrul pakistanez de Interne, Rehman Malik, a catalogat atacul drept "gestul disperat al unui sarpe ranit".

Acelaşi Rehman Malik reiterează de două luni că noul lider TTP, Hakimullah Mehsud, a fost ucis, lucru dezminţit de liderul terorist într-o înregistrare video.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici