Atentate în Egipt: Cel puţin cinci răniţi în urma exploziilor a cinci bombe în staţii de metrou din Cairo

Cinci bombe cu o putere slabă au explodat miercuri în trei staţii de metrou din Cairo rănind cel puţin cinci persoane, potrivit poliţiei, în timp ce o a şasea explozie a vizat un tribunal din capitală, fiind vorba despre noi atentate comise în urma unor acţiuni de reprimare a opoziţiei islamiste din Egipt de către autorităţi

392 afișări
Imaginea articolului Atentate în Egipt: Cel puţin cinci răniţi în urma exploziilor a cinci bombe în staţii de metrou din Cairo

Atentate în Egipt: Cel puţin doi răniţi în urma exploziilor a patru bombe în staţii de metrou din Cairo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anterior, reprezentanţi ai poliţiei au declarat că patru dispozitive improvizate, "cu o putere slabă", au explodat la intervale apropiate de timp, la o oră de vârf, iar alte două dispozitive au fost detonate în cartiere de la periferie.

Cel puţin patru persoane au fost rănite, a declarat Ahmed al-Ansari, şeful serviciilor egiptene de intervenţie.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de Interne, Hani Abdel Latif, a anunţat, la rândul său, că două explozii au avut loc, fără să provoace pagube, iar alta s-a soldat cu doi răniţi, inclusiv autorul atacului.

De asemenea, o altă bombă de slabă putere a explodat în apropierea unui tribunal din Cairo, răninând o persoană care se afla în apropiere. Abdel Latif a adăugat că o a doua bombă a fost ulterior dezamorsată în apropierea tribunalului. Cea de-a cincea persoană a fost rănită ulterior într-o altă explozie, potrivit unor surse din poliţie.

Aceste noi atentate sunt comise la o lună de la alegerea în funcţia de preşedinte a fostului şef al armatei Abdel Fattah el Sisi cu 96,9% din voturile exprimate, după ce a eliminat orice opoziţie - islamistă, laică sau liberală. Mareşalul în retragere conduce de facto ţara, cu o mână de fier, după ce l-a destituit şi arestat pe fostul preşedinte islamist Mohamed Morsi.

În ultima lună, aceste atentate care vizau în special poliţia şi armata aproape că au încetat. Ele au fost revendicate de către grupări ale unor insurgenţi jihadişti care afirmă că sunt de inspiraţie Al-Qaida, însă puterea le-a atribuit grupării islamiste Fraţii Musulmani, confreria din care provine Morsi şi ai cărei principali lideri au fost încarceraţi.

De la destituirea lui Mohamed Morsi, poliţiştii şi soldaţii au ucis peste 1.400 de manifestanţi, care au cerut revenirea fostului preşedinte la putere, iar peste 15.000 de membri ai grupării Fraţii Musulmani au fost arestaţi şi alte câteva sute condamnaţi la moarte în urma unor procese în masă finalizate în doar câteva minute şi considerate "fără precedent în istorie" de către ONU.

Pe de altă parte, Fraţii Musulmani, care a câştigat toate alegerile legislative de la îndepărtarea lui Hosni Mubarak, la începutul lui 2011, şi destituirea lui Morsi, în 2013, a fost declarată "organizaţie teroristă".

Potrivit Guvernului, peste 500 de poliţişti şi soldaţi au fost ucişi în numeroase atentate şi atacuri comise pe întreg teritoriul ţării. În ultima lună, atentatele au încetat, iar poliţia şi armata susţin că au dezmembrat mai multe organizaţii la Cairo şi în alte oraşe din Egipt.

Atacurile au fost revendicate anterior de două grupări ale insurgenţilor islamişti, Ansar Beït al-Maqdess şi Ajnad Misr, care s-au declarat apropiate Al-Qaeda şi au afirmat că au acţionat ca represalii la reprimarea sângeroasă la adresa islamiştilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici