Atentatele din Norvegia: Anders Breivik a încercat să închirieze o casă izolată în Suedia pentru a confecţiona bombele

Extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a încercat să închirieze o casă în vestul Suediei, înainte să comită vara trecută cele două atacuri din regiunea Oslo, potrivit poliţiei acesta dorind să găsească un loc izolat pentru a confecţiona bombele.

117 afișări
Imaginea articolului Atentatele din Norvegia: Anders Breivik a încercat să închirieze o casă izolată în Suedia pentru a confecţiona bombele

Anders Breivik (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Breivik a trimis e-mail-uri mai multor agenţi imobiliari şi municipalităţi în iulie 2010, prin care solicita o fermă în Värmland, în vestul Suediei, potrivit emisiunii de investigaţii jurnalistice "Uppdrag Granskning" a postului naţional suedez de televiziune (SVT). Distanţa apropiată dintre Värmland şi Oslo a determinat poliţia norvegiană să suspecteze o posibilă utilizare a casei ca bază a unor operaţiuni teroriste, inclusiv confecţionarea de explozivi, relatează site-ul TheLocal.no.

În aceste e-mail-uri, Breivik a solicitat în mod expres o "fermă abandonată" care să fie "izolată sau pustie", explicând că plănuieşte să petreacă acolo doi ani pentru a scrie o carte despre bursă.

Însă planurile sale nu s-au realizat niciodată, în pofida faptului că a primit un răspuns din partea lui Christina Öster, un agent imobiliar care l-a informat că a găsit o casă care îndeplineşte condiţiile cerute.

Öster a declarat că a depus eforturi să îl ajute, în pofida faptului că a fost derutată de faptul că un scriitor ar putea cere o casă "fără electricitate sau apă curentă". Ea i-a propus o casă lângă Koppom, dar afirmă că este şocată de contactul cu Breivik, care a ucis 77 de persoane în atacurile din 22 iulie. "Dacă ar fi făcut bombe aici, în Koppom, ce rău ar fi putut face", a declarat ea pentru tabloidul suedez Aftonbladet.

Până la urmă, Breivik a ales o fermă din Åsta, în Hedmark (Norvegia), la aproximativ 25 de kilometri de frontiera suedeză. Poliţia bănuieşte că în această a fermă a confecţionat explozivii utilizaţi în atentatul cu bombă din capitala norvegiană, soldat cu opt morţi. După acest atentat, Breivik a deschis focul şi a ucis 69 de persoane, majoritatea tineri care participau la o tabără de vară politică, pe Insula Utoya. Procesul împotriva sa urmează să înceapă pe 16 aprilie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici