Atentatul de la Moscova ar fi fost comis de o femeie kamikaze şi un complice - VIDEO

Anchetatorii ruşi apreciază că atentatul soldat cu 35 de morţi, luni, pe aeroportul Domodedovo din Moscova a fost comis probabil de o femeie kamikaze şi un complice, subliniind că acest mod de operare este "obişnuit" pentru rebelii din Caucazul de Nord.

100 afișări
Imaginea articolului Atentatul de la Moscova ar fi fost comis de o femeie kamikaze şi un complice - VIDEO

Atentatul de la Moscova ar fi fost comis de o femeie kamikaze şi un complice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Explozia a avut loc în momentul în care presupusa teroristă şi-a deschis geanta. Terorista era însoţită de un bărbat, care se afla lângă ea şi al cărui cap a fost smuls de explozie", a declarat sursa. "Nu este exclus ca teroriştii să fi intenţionat să lase explozibilul în sală şi ca explozia să se fi produs accidental", a adăugat oficialul citat.

O altă variantă este ca bomba "să fi fost declanşată de la distanţă, deşi niciun element nu susţine pentru moment această ipoteză", a adăugat sursa citată. "Astfel, atentatul a fost comis potrivit tehnicii obişnuite folosite de cetăţenii din Caucazul de Nord", a conchis sursa din cadrul poliţiei.

Alte surse au evocat începând de luni seară pista Caucazului de Nord, regiune din sudul Rusiei afectată de o rebeliune armată de inspiraţie islamică, după cele două războaie conduse de forţele ruseşti începând din 1994 în Cecenia.

Potrivit unei alte surse din cadrul poliţiei, capul presupusului autor al atentatului, "un bărbat de tip arab în vârstă de 30-35 de ani", a fost găsit la locul dramei.

Autorităţile ruse acuză cu regularitate mercenari arabi că susţin pe teren rebeliunea care afectează Caucazul rus.

La rândul său, preşedintele rus Dmitri Medvedev a denunţat o încălcare a regulilor de securitate la aeroportul Domodedevo şi a cerut ca oficialii să dea un răspuns la această "tragedie".

"Ceea ce s-a întâmplat arată clar că au existat încălcări ale regulilor de securitate", a declarat Medvedev.

"Cei care au responsabilităţi, cei care iau decizii şi conducerea aeroportului vor trebui să răspundă de tot", a adăugat el.

Potrivit unor surse din poliţie, echivalentul a aproximativ şapte kilograme de TNT a fost utilizat pentru a comite acest atentat în sala de sosiri internaţionale din Domodedovo, primul aeroport rus, cu aproximativ 22 de milioane de pasageri în 2010.

Explozia s-a soldat cu 35 de morţi, potrivit datelor preliminare ale Comisiei de anchetă din Rusia, care a demarat o anchetă pentru "act de terorism" şi a precizat că este vorba "a priori" de un atentat sinucigaş.

Şapte străini, printre care doi britanici, un german şi un bulgar, figurează pe lista preliminară a persoanelor ucise, publicată marţi de Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă.

Patruzeci şi trei dintre cele 110 persoane spitalizate luni erau marţi dimineaţă în stare gravă sau critică, potrivit unui bilanţ publicat de Ministerul Sănătăţii.

Atentatul a fost condamnat ferm de comunitatea internaţională, care şi-a exprimat solidaritatea cu Guvernul rus.

În cadrul anchetei, poliţia şi serviciile de securitate de la aeroport, a căror activitate a provocat critici, vor face obiectul unor verificări, a declarat o sursă citată de RIA Novosti.

La Domodedovo au decolat în august 2004 două avioane de linie pe care două femei kamikaze originare din Caucazul de Nord le-au aruncat în aer, provocând moartea a 90 de persoane. Ancheta a dezvăluit că ele au mituit serviciile de securitate.

"Luând în considerare problemele recurente cu care ne confruntăm în această ţară - corupţia, absenţa justiţiei, tensiunile sociale -, actele de terorism vor continua", a apreciat vicepreşedintele Comisiei de Securitate din Camera Inferioară a Parlamentului rus, Ghennadi Gudkov.

"Toate aceste probleme fac practic inevitabile manifestările de extremism şi terorismul. Dacă nimic nu se schimbă, continuarea atentatelor este inevitabilă", a adăugat Gudkov, un fost colonel din FSB (fost KGB), la postul de radio Ecoul Moscovei.

În urma atentatului, poliţia a sporit măsurile de securitate în transporturile publice ale capitalei ruse, în special la metrou.

Două staţii de la metroul din Moscova au fost vizate în martie 2010 de atentate sinucigaşe soldate cu 40 de morţi. Acest atac a fost revendicat de rebeliunea care luptă împotriva forţelor ruseşti în republicile din Caucazul de Nord (Cecenia, Inguşetia, Daghestan, etc.).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici