Australia acuză un avion chinez de manevre periculoase în apropierea unuia australian: "A accelerat şi i-a tăiat faţa"

  • Australia a acuzat pilotul unui avion de vânătoare chinez că a efectuat o manevră periculoasă în apropierea unuia dintre avioanele sale deasupra Mării Chinei de Sud.
  • Guvernul de la Canberra spune că aeronava chineză a lansat rachete de semnalizare, a accelerat şi a tăiat faţa avionului de supraveghere australian.
1372 afișări
Imaginea articolului Australia acuză un avion chinez de manevre periculoase în apropierea unuia australian: "A accelerat şi i-a tăiat faţa"

Sursa foto: AP

Avionul chinezesc a lansat apoi "chaff" - un dispozitiv antiradar care include mici bucăţi de aluminiu care au intrat în motorul avionului australian, relatează BBC.

Beijingul revendică cea mai mare parte a regiunii ca teritoriu propriu.

Avionul de supraveghere maritimă P-8 al Forţelor Aeriene Regale Australiene a fost interceptat la 26 mai de un avion de vânătoare chinezesc J-16, în timpul unei activităţi de rutină de supraveghere maritimă, a declarat premierul australian, Anthony Albanese.

"Interceptarea a dus la o manevră periculoasă care a reprezentat o ameninţare la adresa siguranţei aeronavei P-8 şi a echipajului său", a spus el.

Ministrul Apărării, Richard Marles, a declarat că avionul chinez a zburat foarte aproape în faţa aeronavei RAAF şi a lansat mici bucăţi de aluminiu care au fost ingerate în motorul aeronavei australiene.

"În mod evident, acest lucru este foarte periculos", a declarat Marles pentru postul de televiziune ABC.

Într-o declaraţie, ministerul australian al Apărării a declarat că Australia "a întreprins de zeci de ani activităţi de supraveghere maritimă în regiune" şi "face acest lucru în conformitate cu dreptul internaţional, exercitând dreptul la libertatea de navigaţie şi de survolare în apele şi spaţiul aerian internaţional".

Beijingul nu a comentat incidentul. În ultimii ani, China a construit o infrastructură militară în această zonă.

Dar SUA, ţările vecine şi altele, inclusiv Australia, contestă pretenţiile sale.

În februarie, Australia a acuzat o navă a marinei chineze că a îndreptat un laser de grad militar spre unul dintre avioanele sale de război deasupra Mării Arafura, în largul nordului Australiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici