Situaţia din Siria se complică. Rebelii susţinuţi de SUA se aliază cu forţele guvernamentale pentru a respinge armata turcă

Forţele Democratice Siriene, susţinute de SUA, se vor coordona cu trupele guvernamentale siriene pentru a respinge orice invazie turcă în nord, a declarat duminică comandantul FDS pentru Reuters, precizând că Damascul ar trebui să îşi folosească sistemele de apărare aeriană împotriva avioanelor turceşti.

110792 afișări
Imaginea articolului Situaţia din Siria se complică. Rebelii susţinuţi de SUA se aliază cu forţele guvernamentale pentru a respinge armata turcă

Situaţia din Siria se complică. Rebelii susţinuţi de SUA se aliază cu forţele guvernamentale pentru a respinge armata turcă

Ankara a promis o nouă ofensivă asupra unor porţiuni din nordul Siriei controlate de FDS, o alianţă condusă de kurzi şi de Unităţile de protecţie a poporului kurd (YPG).

Noile ameninţări au evidenţiat reţeaua complexă de legături din nordul Siriei: în timp ce Turcia consideră YPG o organizaţie teroristă, forţele kurde siriene sunt susţinute de Washington şi s-au coordonat, de asemenea, cu guvernul sirian şi cu aliatul său Rusia, scrie Reuters.

Şeful FDS, Mazloum Abdi, a declarat duminică că forţele sale sunt "deschise" să colaboreze cu trupele siriene pentru a lupta împotriva Turciei, dar a precizat că nu este nevoie să trimită forţe suplimentare.

"Lucrul esenţial pe care armata siriană l-ar putea face pentru a apăra teritoriul sirian ar fi folosirea sistemelor de apărare aeriană împotriva avioanelor turceşti", a declarat el într-un interviu telefonic dintr-o locaţie nedeclarată din nordul Siriei.

Siria vede Turcia ca pe o forţă de ocupaţie în nordul său, iar ministerul de externe de la Damasc a declarat luna trecută că va considera orice noi incursiuni turceşti drept "crime de război şi crime împotriva umanităţii".

Turcia a sprijinit grupurile rebele în confruntările împotriva forţelor preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi a FDS. Aceasta a folosit avioane de război şi, din ce în ce mai mult, drone pentru a viza teritoriul deţinut de FDS, unde autorităţile kurde siriene au înfiinţat un sistem de guvernare separat de Damasc.

Abdi a declarat că o mai mare coordonare militară cu Damascul nu ar ameninţa această guvernare semiautonomă.

"Prioritatea noastră este apărarea teritoriului sirian şi nimeni nu ar trebui să se gândească să profite de această situaţie pentru a obţine câştiguri pe teren", a spus el.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis să captureze oraşele Tal Rifaat şi Manbij, aflate sub controlul FDS, în nordul provinciei siriene Alep, cea mai mare parte a teritoriului fiind de altfel deţinută de trupele guvernamentale siriene.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici