Marea Britanie este acuzată că încearcă să deporteze refugiaţi minori în Rwanda: "Copii de 14 ani sunt evaluaţi ca având 23"

Ministerul de Interne din Marea Britanie a fost acuzat că a încercat să deporteze în Rwanda tineri neînsoţiţi de 16 ani, în primul val de solicitanţi de azil care urmează să fie trimişi în Africa de Est la sfârşitul acestei luni.

2065 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie este acuzată că încearcă să deporteze refugiaţi minori în Rwanda: "Copii de 14 ani sunt evaluaţi ca având 23"

Organizaţiile caritabile au identificat ceea ce descriu ca fiind un "model îngrijorător" de copii clasificaţi ca adulţi de către evaluările de vârstă ale Ministerului de Interne, ceea ce ridică temeri că aceştia s-ar putea număra printre cei care vor fi deportaţi la 6.500 km în Rwanda, scrie The Guardian

O persoană care a declarat că are mai puţin de 18 ani a fost plasată în detenţie în aşteptarea unei posibile deportări în Rwanda şi a fost eliberată abia la sfârşitul lunii mai, în urma intervenţiei avocaţilor.

Alţi doi dintre cei 70 de solicitanţi de azil identificaţi de o organizaţie caritabilă ca fiind avertizaţi de expulzarea iminentă şi aflaţi în prezent în centrele de detenţie pentru imigranţi spun că au 16 ani, dar vârsta lor este contestată de Ministerul de Interne.

"Avem două contestaţii legate de vârstă, dar Ministerul de Interne a emis în continuare notificări de îndepărtare", a declarat Clare Moseley, fondatoarea Care4Calais, care îi sprijină pe cei 70 şi care a precizat că au fost lansate contestaţii juridice pentru a contribui la protejarea copiilor.

Daniel Sohege, directorul organizaţiei caritabile Love146 UK, a declarat: "Vedem copii de numai 14 ani care sunt evaluaţi în mod incorect ca având vârsta de 23 de ani. Numărul de copii pe care i-am văzut care tocmai au fost trecuţi ca dată de naştere 1999, când în mod clar nu au împlinit 18 ani, este extrem de îngrijorător şi îi pune pe tineri în pericol".

Săptămâna trecută, ministrul de interne Priti Patel a anunţat că primul zbor de deportare în Rwanda va pleca pe 14 iunie, deşi avocaţii cred că este puţin probabil ca acest lucru să se întâmple din cauza contestaţiilor legale împotriva acestei măsuri controversate.

Unii cred că data de 14 iunie a fost aleasă pur şi simplu pentru că vine cu mai puţin de o săptămână înainte ca Boris Johnson să sosească în capitala Rwandei, Kigali, pentru reuniunea şefilor de guvern din Commonwealth, unde speră să evidenţieze succesul planului său de deportare în Rwanda.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici