Australia anunţă o cale directă de obţinere a cetăţeniei pentru neozeelandezi

Australia a anunţat sâmbătă o cale directă de obţinere a cetăţeniei pentru neozeelandezii care locuiesc în această ţară, inversând regulile controversate privind vizele cu o zi înainte de o vizită a prim-ministrului neo-zeelandez Chris Hipkins.

719 afișări
Imaginea articolului Australia anunţă o cale directă de obţinere a cetăţeniei pentru neozeelandezi

Australia anunţă o cale directă de obţinere a cetăţeniei pentru neozeelandezi

Hipkins, care urmează să viziteze duminică capitala statului Queensland, Brisbane, a salutat această măsură ca fiind „cea mai mare îmbunătăţire a drepturilor neozeelandezilor care trăiesc în Australia din ultima generaţie”.

Modificările, în vigoare din iulie, înseamnă că cetăţenii neozeelandezi care trăiesc în Australia de patru ani sau mai mult pot solicita cetăţenia fără a fi nevoiţi să devină mai întâi rezidenţi permanenţi, a declarat premierul australian Anthony Albanese.

„Ştim că mulţi neozeelandezi se află aici cu o viză de categorie specială în timp ce îşi cresc familiile, lucrează şi îşi construiesc viaţa în Australia. Aşa că sunt mândru să ofer beneficiile pe care le oferă cetăţenia”, a adăugat Albanese, citat de Reuters.

Noua Zeelandă a militat mult timp pentru schimbări de când regulile privind vizele au fost modificate în 2001, făcând mai dificilă obţinerea cetăţeniei în Australia.

Reforma ar aduce drepturile neozeelandezilor mai aproape de cele ale expatriaţilor australieni care trăiesc în Noua Zeelandă, a declarat guvernul laburist australian.

„Kiwi care îşi vor lua cetăţenia australiană îşi vor păstra în continuare cetăţenia neozeelandeză. Aceşti cetăţeni cu dublă cetăţenie nu sunt pierduţi pentru Noua Zeelandă - ci ne aduc mai aproape unul de celălalt”, a declarat Hipkins într-un comunicat.

Modificările au însemnat, de asemenea, că copiii născuţi în Australia începând cu luna iulie de un părinte neozeelandez stabilit în Australia vor avea automat dreptul la cetăţenia australiană, a spus el.

„Acest lucru va face ca serviciile esenţiale să le fie disponibile”, a spus el, adăugând că schimbările au respectat o promisiune a lui Albanese ca niciun neo-zeelandez să nu fie lăsat „permanent temporar” în Australia.

Aproximativ 670.000 de cetăţeni neo-zeelandezi trăiesc în Australia, în timp ce în Noua Zeelandă trăiesc aproximativ 70.000 de australieni, potrivit Departamentului australian de Afaceri Externe şi Comerţ.

Ministrul australian de interne, Clare O'Neil, a exclus posibilitatea ca aceste schimbări să fie extinse şi la alte grupuri de migranţi, afirmând că este vorba de un „acord special cu Noua Zeelandă”.

Reforma a fost pentru a se asigura că „prietenia puternică pe care o avem este reflectată în mod corespunzător în lege”, a declarat ea pentru postul de televiziune ABC.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici