Australia nu va accepta "probabil" foşti deţinuţi de la Guantanamo

Guvernul australian a anunţat vineri că "probabil" nu va accepta deţinuţi eliberaţi din centrul de detenţie american de la Guantanamo, la o săptămână după ce a sugerat că ar putea să o facă, la cererea Statelor Unite.

30 afișări
Imaginea articolului Australia nu va accepta "probabil" foşti deţinuţi de la Guantanamo

Australia nu va accepta "probabil" foşti deţinuţi de la Guantanamo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Deşi este puţin probabil ca Australia să accepte aceşti deţinuţi, această cerere formulată de administraţia (George W.) Bush trebuie examinată cu grijă", a declarat vicepremierul australian Julia Gillard, care asigură interimatul în perioada concediului premierului Kevin Rudd.

Această declaraţie intervine după protestele opoziţiei conservatoare, care se opune primirii unor foşti deţinuţi de la Guantanamo.

Sâmbătă, un purtător de cuvânt al premierului australian declarase pentru cotidianul The Weekend că Executivul australian ar putea accepta, la cererea Statelor Unite, sosirea în Australia a unor deţinuţi eliberaţi din centrul de detenţie american de la Guantanamo, doar în urma unei evaluări riguroase a fiecărui caz în parte.

Preşedintele ales Barack Obama a promis să închidă centrul de la Guantanamo, situat într-o enclavă americană din Cuba, după preluarea funcţiei, în ianuarie, generând întrebări cu privire la soarta celor 250 de persoane deţinute în continuare fără a fi inculpate sau judecate.

O parte dintre aceşti deţinuţi, calificaţi drept "inamici combatanţi" şi capturaţi începând din 2001 de forţele americane şi aliaţii lor în ceea ce Washingtonul numeşte "războiul împotriva terorismului", nu mai sunt consideraţi o ameninţare de autorităţile americane şi ar putea fi instalaţi în străinătate.

Doi australieni, foşti deţinuţi la Guantanamo, s-au întors deja în ţara lor, după cinci ani petrecuţi la baza americană din Cuba. David Hicks, supranumit "talibanul australian" a fost declarat vinovat de susţinere materială a terorismului şi îşi ispăşeşte ultimele nouă luni de închisoare care i-au mai rămas din pedeapsa cu închisoare, în Australia. Un alt australian, Mamdouh Habib, a fost eliberat de la Guantanamo, fără a fi inculpat, în 2005.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici