Australia sporeşte atribuţiile serviciilor de informaţii pe fondul ameninţărilor Statului Islamic

Australia a adoptat vineri legi care consolidează atribuţiile agenţiilor de informaţii şi interzic oficial tortura, în faţa ameninţărilor venite din partea grupării Stat Islamic (SI), ce îl determină pe premier să analizeze posibilitatea unei acţiuni efectuate de un "lup singuratic", relatează ADP.

156 afișări
Imaginea articolului Australia sporeşte atribuţiile serviciilor de informaţii pe fondul ameninţărilor Statului Islamic

Australia sporeşte atribuţiile serviciilor de informaţii pe fondul ameninţărilor Statului Islamic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Procurorul general George Brandis a declarat că acest proiect de lege adoptat de Camera superioară (Senat) a Parlamentului australian ar urma să permită acoperirea lacunelor arsenalului în vigoare.

"Ceea ce tocmai am făcut este să le asigurăm celor care ne protejează, în special într-un moment în care se prezintă noi pericole, atribuţiile şi mijloacele puternice de care au nevoie", a declarat el joi seara.

"În plus, am vegheat ca atribuţiile acestora să fie însoţite de limite de protecţie".

Potrivit acestei legi privind securitatea naţională, orice persoană care dezvăluie identitatea unui agent al serviciilor de informaţii (Australian Security Intelligence Organisation, ASIO) sau o operaţiune specială fără autorizaţie, riscă o pedeapsă de până la zece ani de închisoare.

Proiectul de lege autorizează, de asemenea, agenţii secreţi să obţină informaţii "de la computere terţe" şi le acordă o responsabilitate penală şi civilă limitată în operaţiunile de informaţii autorizate.

Deşi Brandis a declarat în această săptămână că niciodată nu va fi validată de către ASIO o operaţiune care să includă tortura, textul include o dispoziţie care interzice în mod expres tortura, pentru a răspunde îngrijorărilor emise de unii parlamentari.

Legea face parte dintr-o serie de modificări de reglementare decise de Canberra pentru a înăspri legile antiteroriste. Susţinut de Partidul Laburist de opoziţie, proiectul va fi transmis Camerei Reprezentanţilor, unde va fi adoptat cu uşurinţă.

Australia, care şi-a ridicat nivelul de alertă în faţa pericolului reprezentat de combatanţii australieni din cadrul SI ce se întorc din Orientul Mijlociu, a mobilizat 600 de militari în Emiratele Arabe Unite şi a livrat material militar kurzilor din Irak, în cadrul coaliţiei internaţionale împotriva SI.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici