Australia: Un presupus piroman, în pericol după dezvăluirea numelui său

Poliţia australiană a îndemnat populaţia să rămână calmă, după ce luni justiţia a ridicat interdicţia de comunicare a numelui unui presupus piroman, a cărui audiere în instanţă a fost amânată pentru 14 aprilie.

29 afișări
Imaginea articolului Australia: Un presupus piroman, în pericol după dezvăluirea numelui său

Australia: Un presupus piroman, în pericol după dezvăluirea numelui său (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Brendan Sokaluk, în vârstă de 39 de ani, arestat vineri, este suspectat că ar fi la originea unui incendiu soldat cu moartea a 21 de persoane şi a fost inculpat pentru incendiere voluntară, cauzatoare de moarte. El riscă până la 25 de ani de închisoare.

Bărbatul care trebuia să compară luni în faţa unui tribunal din Melbourne, dar care nu s-a prezentat, va rămâne în detenţie preventivă, până la următoarea înfăţişare, la 14 aprilie.

Un magistrat a decis luni ridicarea interdicţiei de comunicare a numelui suspectului, în timp ce avocatul său a apreciat că exista un risc real legat de securitatea clientului său şi a familiei sale. Potrivit avocatului, resentimentul populaţiei faţă de cele mai grave incendii din istoria Australiei este atât de mare încât orice persoană suspectată de un act criminal de incendiere este în pericol, chiar şi în închisoare.

Cu puţin timp înainte, prefectul poliţiei din statul Victoria, Christine Nixon, solicitase populaţiei să nu vină la tribunal, unde urma să compară suspectul, pentru a evita orice risc de incidente. "Noi sperăm că nu vom avea de-a face cu un grup de oameni furioşi", a declarat ea, după ce numeroase forţe de poliţie fuseseră detaşate în jurul tribunalului din Melbourne, unde nu s-a produs nici un incident.

În plus, premierul australian Kevin Rudd a anunţat luni că duminica viitoare va fi zi de doliu naţional pentru victimele incendiilor, soldate cu 189 de morţi, potrivit unui nou bilanţ al poliţiei. "Această zi va da ocazia tuturor australienilor să reflecteze şi să-şi amintească de această teribilă tragedie, o etapă importantă către reconstrucţie", a declarat el.

Luni, mii de pompieri luptau încă împotriva a opt incendii în statul Victoria, nici un oraş nefiind totuşi ameninţat.

Un total de 189 de persoane şi-au pierdut viaţa în incendiile care au afectat sud-estul Australiei, cele mai grave din istoria ţării, potrivit unui nou bilanţ anunţat luni de poliţie. Bilanţul precedent al incendiilor menţiona 181 de morţi. În plus, aproape 2.000 de case au fost distruse şi 450.000 de hectare de pământ au fost arse.

Bilanţul victimelor ar putea totuşi să crească şi mai mult, pe măsură ce serviciile de urgenţă efectuează căutări în zonele sinistrate, a declarat Kieran Walshe, oficial din cadrul poliţiei statului Victoria.

Citeşte şi

Peste 1.800 de case, distruse de incendiile din Australia

Cel puţin 181 de morţi, în urma incendiilor din Australia (Galerie Foto)

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici