Austria cere înăsprirea controalelor la frontierele exterioare ale UE, pentru prevenirea atacurilor

Ministrul austriac de Interne, Johanna Mikl-Leitner, a solicitat înăsprirea controalelor la frontierele exterioare ale Uniunii Europene, în cazul cetăţenilor din statele UE, în contextul în care mii de militanţi terorişti europeni se află în Siria şi Irak, scrie ziarul austriac Oesterreich.

885 afișări
Imaginea articolului Austria cere înăsprirea controalelor la frontierele exterioare ale UE, pentru prevenirea atacurilor

Austria cere înăsprirea controalelor la frontierele exterioare ale UE, pentru prevenirea atacurilor

"Ştim că peste 5.000 de persoane au călătorit în Siria şi Irak pentru a se antrena şi chiar pentru a lupta", a declarat Johanna Mikl-Leitner, într-un interviu acordat ziarului austriac Oesterreich, publicat duminică.

"Aşa că este mult mai presant ca niciodată ca cetăţenii Uniunii Europene să fie controlaţi la frontierele exterioare în viitor", a explicat ministrul austriac de Interne.

Dezacordurile în privinţa gestionării crizei imigranţilor şi măsurile de protejare a frontierelor au divizat blocul european, iar atacurile teroriste din Bruxelles de marţi şi cele din Paris din noiembrie au impus ridicarea nivelul de securitate în mai multe state, în contextul în care şi mai mulţi imigranţi sunt aşteptaţi să sosească pe fondul încălzirii vremii.

Austria, o ţară de tranzit pentru imigranţii care se îndreaptă spre Germania, a fost criticată pentru măsurile dure privind gestionarea crizei imigranţilor, introducând, printre altele, cote zilnice de imigranţi care permit doar 3.200 de sosiri.

Austria a mai anunţat că urmează să introducă verificări suplimentare la frontiera cu Italia în aprilie şi a solicitat Uniunii Europene să trimită militari care să ajute poliţia greacă în gestionarea situaţiei imigranţilor, Grecia fiind principala poartă de intrare a acestora pe teritoriul UE.

Într-un interviu separat acordat, duminică, ziarului austriac Oberoesterreichische Nachrichten, cancelarul austriac Werner Faymann a acuzat politica deschisă a Angelei Merkel în privinţa imigranţilor, politică pe care o consideră injustă în cazul Austriei, afectată de criza imigranţilor tocmai din această cauză.

El a solicitat cancelarului german să adopte un ton mai restrictiv în privinţa imigranţilor, care încearcă să pătrundă în Austria ilegal pentru a ajunge mai departe în Germania.

"Politica lui Merkel poate produce pagube Austriei. Nu vrem să fim zona de amortizare a Germaniei", a acuzat Faymann.

Sâmbătă, membri ai alianţei conservatoare a lui Merkel au solicitat ca Europa să-şi îmbunătăţească imediat politicile de împărtăşire a informaţiilor de către serviciile secrete, pentru o mai bună apărare în faţa atacurilor teroriste.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici