Autorităţile americane avertizează în legătură cu fraudele piramidale pe Internet

Autoritatea americană pentru reglementarea sectorului financiar (Finra) a avertizat, joi, anchetatorii în legătură cu fraudele piramidale care se dezvoltă pe Internet, prin folosirea reţelelor sociale ca Twitter sau Facebook.

54 afișări
Imaginea articolului Autorităţile americane avertizează în legătură cu fraudele piramidale pe Internet

Autorităţile americane avertizează în legătură cu fraudele piramidale pe Internet (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste programe propun randamente spectaculoase, de 20, 30 şi chiar 100 la sută pe zi, şi folosesc reţelele sociale pentru a "crea iluzia unui consens social privind legitimitatea acestor investiţii", precizează Finra într-un comunicat.

Autorii fraudelor au recurs la sistemul piramidal (sau schema Ponzi), deja testată în lumea reală, aşa cum a demonstrat omul de afaceri american Bernard Madoff, încarcerat pentru că a organizat o escrocherie cu o valoare de 50 de miliarde de dolari.

Aceştia aplică sistemul lumii virtuale, încurajând investitorii să îl recomande şi altor persoane.

Investitorul trebuie să fie alertat de randamentul extraordinar de mare propus de aceste site-uri. De exemplu, Genius Fund HYIP, destructurată recent, promitea randamente zilnice de la 36 la 40 la sută şi de 106 la sută în două zile, menţionează Finra.

Pentru a lupta împotriva acestor programe, pe care cei care le-au conceput le numesc "Investiţii financiare cu randament crescut" (HYIP, în engleză), Finra a precizat că a recurs la publicitatea asociată motoarelor de căutare, cum ar fi Google AdWords, pentru a trimite internauţii care caută astfel de programe către avertizarea sa.

Potrivit poliţiei federale americane (FBI), numărul anchetatorilor care se ocupă de HYIP s-a dublat în anul fiscal 2009, în raport cu 2008.

Descoperit recent, programul Pathway to Prosperity ("Drumul către prosperitate) a escrocat 40.000 de investitori în 120 de ţări cu 70 de milioane de dolari, explică Finra.

O schemă Ponzi este o fraudă piramidală în care primii investitori sunt remuneraţi prin depunerea investitorilor ulteriori, fără o creare reală de valoare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici