Autorităţile au aprobat construirea a 942 de locuinţe în Ierusalimul de Est

Municipalitatea israeliană din Ierusalim a aprobat construirea a 942 de locuinţe într-un cartier din Ierusalimul de Est - ocupat şi anexat -, cu o zi înainte de reluarea negocierilor israeliano-palestiniene directe, a declarat un consilier municipal.

135 afișări
Imaginea articolului Autorităţile au aprobat construirea a 942 de locuinţe în Ierusalimul de Est

Autorităţile au aprobat construirea a 942 de locuinţe în Ierusalimul de Est (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Municipalitatea a aprobat un plan de construire a 942 de locuinţe la Gilo", un cartier de colonizare, a declarat consilierul Yossef Pepe Alalu.

Această hotărâre a fost adoptată după anunţarea de către Guvern, duminică, a construirii unui număr de total de 1.187 de locuinţe în Cisiordania şi Ierusalimul de Est.

"Aceasta este o decizie teribilă care relevă provocarea la adresa palestinienilor, americanilor şi a întregii lumi care se opune continuării colonizării", a denunţat Alalu, consilier al opoziţiei de stânga.

Potrivit lui Lior Amihai, un oficial din cadrul organizaţiei neguvernamentale "Pacea acum", care se opune colonizării, decizia municipalităţii include posibilitatea de a fi construite alte 300 de locuinţe într-o etapă ulterioară.

"Guvernul face tot posibilul pentru a sabota negocierile chiar înainte de începutul lor", a declarat Amihai.

Gilo, situat în sudul Ierusalimului, se află în vecinătatea localităţii palestiniene Beit Jalah din Cisiordania. Peste 200.000 de israelieni locuiesc în cartierele din Ierusalimul de Est, anexat de către Israel.

Negocierile israeliano-palestiniene urmează să fie reluate miercuri la Ierusalim, după eliberarea în noaptea de marţi spre miercuri a 26 de deţinuţi palestinieni, primul grup din cele patru.

Anunţul privind noile construcţii în coloniile israeliene a fost denunţat duminică de către palestinieni şi considerat inoportun de către comunitatea internaţională.

Secretarul de Stat american John Kerry i-a îndemnat luni seara pe palestinieni "să nu reacţioneze negativ" şi a insistat asupra importanţei de "a reveni la masa" de negocieri.

Kerry a subliniat că Statele Unite "consideră drept ilegitime coloniile" israeliene de pe teritoriul palestinian. De asemenea, el a anunţat că s-a întâlnit luni cu premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru a reitera această poziţie "într-un mod foarte clar".

Potrivit presei israeliene, anunţul privind construirea unor noi locuinţe în coloniile israeliene din Cisiordania şi Ierusalimul de Est a fost făcut cu scopul de a calma coaliţia condusă de Netanyahu, care este împotriva eliberării deţinuţilor palestinieni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici