Autorităţile chiliene încep luni forarea unui puţ pentru eliberarea minerilor blocaţi în subteran

Săparea unui puţ de ajutor pentru scoaterea celor 33 de mineri blocaţi de la începutul lunii august la 700 de metri sub pământ, în nordul statului Chile, va începe luni, dar Guvernul continuă să analizeze şi alte posibile soluţii mai rapide.

59 afișări
Imaginea articolului Autorităţile chiliene încep luni forarea unui puţ pentru eliberarea minerilor blocaţi în subteran

Autorităţile chiliene încep luni forarea unui puţ pentru eliberarea minerilor blocaţi în subteran (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Utilajele de excavare de producţie australiană Strata 950 sunt în curs de instalare, iar echipele de intervenţie intenţionează să le pună în funcţiune luni dimineaţă, urmând să foreze timp de trei sau patru luni pentru a ajunge la minerii blocaţi în subteran.

Coordonatorul lucrărilor, inginerul Andre Sougarret, a precizat că "tunelul (...) spre refugiul (unde se află minerii) va coborî la 702 metri în linie dreaptă".

Puţul, cu un diametru de 66 de centimetri, urmează să permită ieşirea la suprafaţă a minerilor, rămaşi în subteran în urmă cu 23 de zile, după o aluncare de teren în mina de aur şi cupru de la San Jose, situată la 800 de kilometri de Santiago.

Minerii sunt informaţi în legătură cu durata operaţiunilor, potrivit autorităţilor.

Cinci dintre ei au prezentat deja semne de "depresie", dar starea lor s-a îmbunătăţit, a anunţat sâmbătă ministrul Sănătăţii, Jaime Manalich, precizând că restul grupului are moralul foarte ridicat, potrivit imaginilor video difuzate de posturile de televiziune.

"Pentru aceste persoane care erau mai izolate şi comunicau mai puţin (decât restul grupului), furnizarea de alimente, primirea veşti de la familiile lor (prin sonde) şi repartizarea în 11 grupuri de câte trei, în care unii trebuie să aibă grijă de alţii, au dat rezultate extraordinare", a spus el.

Pentru a-i menţine ocupaţi pe oamenii blocaţi în subteran, ministrul Minelor, Laurence Golborne, a declarat că "duminică va exista o comunicare între fiecare miner şi un membru al familiei sale, pentru ca ei să poată vorbi cel puţin un minut şi să aibă un contact personal".

De asemenea, el a prezentat presei mai multe obiecte care vor fi trimise în subteran în zilele următoare: aparate MP3 cu căşti, un proiector pentru a urmări înregistrări video, inclusiv meciuri de fotbal, jocuri de zaruri, îmbrăcăminte şi şosete cu fir de cupru care protejează împotriva bacteriilor.

În paralel cu punerea în funcţiune a excavatorului, Guvernul analizează eventuale soluţii mai rapide.

Potrivit ziarului La Tercera, preşedintele chilian Sebastian Pinera exercită presiuni asupra autorităţilor locale, insistând ca minerii să fie aduşi la suprafaţă până la 18 septembrie, ziua Bicentenarului independenţei statului Chile.

Mai mulţi tehnicieni au menţionat posibilitatea extinderii unuia dintre cele trei pasaje înguste deja săpate, ajungând până la 600 de metri adâncime, la nivelul unui atelier. Celelalte două pasaje, de 700 de metri lungime, sunt folosite pentru a permite trimiterea de alimente şi scrisori minerilor.

"Putem să folosim echipamente de forare cu diametru mai mare, pentru a extinde unul dintre pasajele deja existente", a declarat unul dintre directorii companiei Geotec, Walter Herrera, adăugând că forajul s-ar putea încheia în circa două luni.

Minerii pot să se deplaseze până la atelier, deoarece accesul la această zonă nu a fost obstrucţionat.

Potrivit ministrului Minelor, al treilea pasaj va fi lărgit cu 10-30 de centimetri, pentru a trimite obiecte "de dimensiuni mai mari". Într-o a doua fază, se vor face analize care să stabilească dacă acesta trebuie mărit şi mai mult pentru a permite scoaterea minerilor.

"Preşedintele Pinera ne-a însărcinat să găsim soluţii mai rapide, am trecut în revistă zece opţiuni diferite, care sunt examinate de tehnicieni ai ENAP (compania petrolieră publică) şi Codelco (compania minieră publică), dar, pentru moment, nu avem altă soluţie", a spus el, la postul Radio Cooperativa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici