Autorităţile din Chile au activat starea de urgenţă, după ce protestele violente din capitală s-au intensificat

Autorităţile de la Santiago de Chile, capitala statului Chile, au declarat sâmbătă starea de urgenţă după ce nivelul violenţelor din cadrul protestelor, provocate de creşterea preţurilor pentru transportul cu metroul, s-a amplificat, relatează site-ul postului BBC.

1264 afișări
Imaginea articolului Autorităţile din Chile au activat starea de urgenţă, după ce protestele violente din capitală s-au intensificat

Autorităţile din Chile au activat starea de urgenţă, după ce protestele violente din capitală s-au intensificat

Protestatarii, în majoritate elevi de liceu şi studenţi, au atacat staţiile de metrou din Santiago, au aprins focuri şi au blocat traficul, provocând pagube la nivelul întregului oraş.

Conform posturilor locale de televiziune, participanţii la proteste au aruncat cu pietre şi au atacat automobilele de poliţie şi au incendiat cel puţin un autobuz. Forţele de ordine au folosit gazele lacrimogene şi forţa împotriva manifestanţilor care protestează împortiva creşterii preţului pentru biletele la metroul din oraş.

Preşedintele Sebastian Pinera a transmis că scopul instalării stării de urgenţă este de a „asigura ordinea publică şi siguranţa proprietăţii publice şi private”. Măsura permite autorităţilor de la Santiago de Chile să restricţioneze libertatea de mişcare şi de asociere a cetăţenilor.

În cadrul aceleiaşi declaraţii, preşedintele din Chile a informat că Guvernul „cheamă (cetăţenii, n.red.) la dialog...pentru a atenua suferinţa celor afectaţi de creşterea tarifelor”.

La nivelul societăţii civile din Chile, au existat numeroase plângeri legate de costul de trai şi solicitări pentru reforme, cu precădere în capitala Chile, care găzduieşte aprimativ 6 milioane de oameni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici