Autorităţile din Letonia au decis să închidă ultimul post rusesc de televiziune

Autorităţile din Letonia au decis să închidă un post rusesc de televiziune din cauza reportajelor despre războiul din Ucraina. Este vorba despre ultimul canal de televiziune independent din Rusia, TV Rain, care se închide după mai puţin de cinci luni de emisie, potrivit BBC.

607 afișări
Imaginea articolului Autorităţile din Letonia au decis să închidă ultimul post rusesc de televiziune

FOTO Twitter

Canalul, cunoscut sub numele de Dozhd în limba rusă, a fost acuzat că difuzează conţinut care susţine invazia Rusiei în Ucraina. Postului TV i s-a ordonat să îşi înceteze emisia pe 8 decembrie.

Reprezentanţii TV Rain au calificat acuzaţiile drept „nedrepte şi absurde" într-o postare pe reţelele de socializare. Totodată, ei au anunţat că se vor supune ordinului, dar postul va continua să emită pe YouTube.

Consiliul Naţional al Presei Electronice (NEPLP), autoritatea de reglementare a mass-media din Letonia, a explicat că decizia de revocare a fost luată „în legătură cu ameninţările la adresa securităţii naţionale şi a ordinii publice".

Canalul a fost blocat în Rusia la începutul lunii martie, la doar câteva zile după ce Moscova a invadat Ucraina.

Mulţi angajaţi au fugit atunci din Rusia, iar ulterior au început să lucreze la reconstrucţia postului în străinătate. Este una dintre numeroasele instituţii media independente care şi-au mutat operaţiunile în afara Rusiei sau le-au suspendat de la invazie.

La începutul acestei luni, NEPLP a amendat canalul cu 10.000 de euro pentru că a afişat o hartă în care Crimeea ocupată era prezentată ca făcând parte din teritoriul Rusiei.

De asemenea, canalul a fost cenzurat pentru că a numit armata rusă „armata noastră" într-un reportaj despre modul de aprovizionare a recruţilor. Ca urmare, unul dintre angajaţi a fost concediat.

Serviciul de securitate de stat (VDD) a investigat incidentul şi a anunţat că a avertizat în repetate rânduri cu privire la „diversele riscuri generate de aşa-numita presă independentă din Rusia care îşi relochează activitatea în Letonia".

VDD a mai spus că riscurile includ posibilele legături ale reprezentanţilor mass-media cu serviciile de informaţii din Rusia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici