Autorităţile din TURCIA au descins la reşedinţa consulului saudit, în ancheta privind dispariţia jurnalistului saudit/ O înregistrare audio conţine detalii despre asasinat

Poliţia turcă efectuează, miercuri după-amiază, percheziţii la reşedinţa consulului saudit din Istanbul, în ancheta privind dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi, relatează site-ul cotidianului Hurriyet.

3203 afișări
Imaginea articolului Autorităţile din TURCIA au descins la reşedinţa consulului saudit, în ancheta privind dispariţia jurnalistului saudit/ O înregistrare audio conţine detalii despre asasinat

ULTIMA ORĂ Autorităţile turce au descins la reşedinţa consulului saudit, în ancheta privind dispariţia jurnalistului saudit

Autorităţile turce au descins la reşedinţa consulului Mohammad al-Otaibi miercuri la ora 16.45 (16.45, ora României).

Surse citate de cotidianul Sabq au declarat că Mohammad al-Otaibi se află în Arabia Saudită, a fost demis şi este investigat.

Jamal Khashoggi, un jurnalist disident, a mers la Consulatul saudit din Istanbul pentru a obţine documente în vederea căsătoriei. Imediat după ce a intrat în Consulat, a fost întâmpinat de o echipă formată din 15 agenţi ai serviciilor secrete saudite, unii având legături cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman. Agenţii au început să îl tortureze pe jurnalist, a declarat un oficial turc citat de cotidianul The New York Times. În timp ce era torturat, jurnalistul ar fi fost ucis, după care agenţii saudiţi, ajutaţi de un medic legist, au dezmembrat cadavrul.

Conform unei înregistrări audio difuzate de cotidianul Yeni Şafak, consulul i-a îndemnat pe agenţii saudiţi să meargă în altă parte, dar diplomatul a fost şi el ameninţat cu moartea de interogatorii jurnalistului Jamal Khashoggi. "Faceţi aceste lucruri în altă parte, îmi veţi genera probleme", le-a spus consulul agenţilor. "Dacă vrei să trăieşti după ce revii în Arabia Saudită, taci", i-a replicat unul dintre agenţi.

Unele dovezi descoperite în Consulatul saudit din Istanbul în cadrul anchetei privind dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi au fost compromise, a afirmat preşedintele Turciei, Recep Erdogan. "Eu sper că vom putea avea cât de curând date care să ne ofere concluzii rezonabile; investigaţia se concentrează pe multe lucruri, precum substanţe toxice, dar şi materiale care au fost afectate intenţionat cu vopsea", a declarat Recep Erdoğan marţi după-amiază.

O echipă formată din anchetatori turci şi saudiţi a început, luni după-amiază, percheziţiile în sediul Consulatului Arabiei Saudite din Istanbul, la două săptămâni de la dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi. Un oficial turc de rang înalt a declarat sub protecţia anonimatului pentru agenţia The Associated Press că dovezile găsite de anchetatori indică asasinarea jurnalistului în sediul Consulatului saudit. Un alt oficial turc a afirmat pentru CNN că jurnalistul a fost ucis în Consulat, iar corpul a fost tăiat şi transportat.

Autorităţile au transmis că există înregistrări care arată că jurnalistul a fost asasinat. Există imagini care surprind vehicule părăsind sediul Consulatului şi îndreptându-se spre reşedinţa consulului, pe 2 octombrie. Consulul general saudit, Mohammed Otaibi, a părăsit Turcia, potrivit agenţiei Anadolu.

Administraţia de la Riyad a respins acuzaţiile, catalogându-le drept lipsite de fundament.

Jamal Khashoggi era editorialist al cotidianului american The Washington Post şi îl critica pe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici