Autorităţile din Ungaria au forţat 11 azilanţi afgani să traverseze înapoi în Serbia în cursul nopţii - organizaţie pentru drepturile omului

Autorităţile ungare au forţat 11 cetăţeni afgani să traverseze frontiera în Serbia, în cursul nopţii, după ce solicitările de azil le-au fost respinse, susţin reprezentanţii Comitetului Helsinki din Ungaria, o organizaţie neguvernamentală pentru protecţia drepturilor omului.

675 afișări
Imaginea articolului Autorităţile din Ungaria au forţat 11 azilanţi afgani să traverseze înapoi în Serbia în cursul nopţii - organizaţie pentru drepturile omului

Ungaria a forţat 11 azilanţi afgani să traverseze înapoi în Serbia- organizaţie neguvernamentală

Deportarea altor cinci cetăţeni afgani a fost suspendată în urma unei contestaţii a Comitetului Helsinki din Ungaria la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, informează agenţia Reuters.

Agenţia ONU pentru Refugiaţi a transmis că acţiunile autorităţilor ungare de a forţa două familii să părăsească ţara reprezintă "o încălcare flagrantă a legilor internaţionale şi europene".

Potrivit legislaţiei ungare, solicitările de azil ale refugiaţilor sosiţi dintr-o ţară considerată sigură de Budapesta sunt respinse, a transmis agenţia ONU, adăugând că acest caz evidenţiază "preocupările profunde" în legătură cu această practică.

Comitetului Helsinki a transmis că acţiunea autorităţilor ungare a vizat trei familii afgane. Două familii, inclusiv o femeie însărcinată, au fost forţate în cursul nopţii să traverseze înapoi în Serbia.

"Aceşti oameni au fost puşi într-o situaţie imposibilă", a declarat Andras Lederer, un reprezentant al Comitetului Helsinki. "... Fie să se întoarcă la Kabul, fie să plece în Serbia, târziu, în mijlocul nopţii noaptea".

Biroul ungar pentru Imigraţie şi Azil a comunicat că cele 11 persoane au ales să plece în Serbia.

Autorităţile sârbe au cazat cele două familii afgane într-un centru de primire refugiaţi, a transmis Agenţia ONU pentru Refugiaţi.

Autorităţile ungare au explicat că înainte de a ajunge în Ungaria, azilanţii au trecut prin mai multe state, inclusiv o ţară membră UE, unde au beneficiat de asistenţă medicală.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici