Autorităţile suedeze, acuzate de "tortură" de romii cărora le-au interzis să doarmă într-o cafenea

Mai mulţi imigranţi romi s-au plâns de "tortură" şi "terorism" după ce agenţii de securitate de la o cafenea din Malmö, deschisă pe timpul nopţii şi destinată persoanelor fără adăpost, au refuzat să îi lase să doarmă în clădire, relatează thelocal.se.

707 afișări
Imaginea articolului Autorităţile suedeze, acuzate de "tortură" de romii cărora le-au interzis să doarmă într-o cafenea

Autorităţile suedeze, acuzate de "tortură" de romii cărora le-au interzis să doarmă într-o cafenea (Imagine: Bogdan Baraghin/Aarhiva Mediafax Foto)

Vineri noaptea, imigranţii au înălţat un banner în suedeză şi română în interiorul cafenelei, cerând să li se respecte dreptul de a dormi, după ce au fost treziţi în două nopţi la rând. "Vi vill bra sova" (Vrem doar să dormim), se poate citi pe banner.

În nopţile de miercuri şi joi, personalul cafenelei a început să trezească persoanele care dormeau în local după ce departamentul de pompieri din Malmö a decretat că această clădire nu este adecvată pentru dormit. Municipalitatea a angajat agenţi de securitate care să vegheze la respectarea acestei norme.

"Romii care erau în clădire au descris această măsură drept terorism, tortură, afirmând că este cu adevărat îngrozitor şi că nu pot supravieţui dacă lucrurile vor continua în acest fel", a declarat Saskia Gullstrand, de la organizaţia Solidaritate cu imigranţii UE. "Nu pot sta treji toată ziua şi toată noaptea. Nu este posibil din punct de vedere fizic".

Mats Nilsson, de la departamentul local de pompieri şi intervenţie, a declarat pentru cotidianul Kvällsposten că decizia a fost luată din motive de sănătate şi siguranţă.

"Locul nu este adecvat pentru dormit. Rezolvarea acestei probleme revine municipalităţii Malmö", a declarat el.

Gullstrand a declarat că, iniţial, autorităţile le-au permis joi persoanelor fără adăpost să doarmă în cafenea, atât timp cât dorm pe pături şi nu pe saltele, după care s-ar fi răzgândit în miezul nopţii. Astfel că le-au trezit violent şi au aprins luminile, chemând poliţia atunci când acestea au refuzat să se trezească.

După protestul de vineri, personalul cafenelei şi agenţii de securitate au renunţat să mai trezească sutele de persoane fără adăpost din clădire, permiţându-le să doarmă după miezul nopţii.

Fără un adăpost pe timp de noapte în Malmö pentru imigranţi europeni, singura opţiune este ca romii să se întoarcă în taberele improvizate pe care le-au ridicat în interiorul şi la periferia oraşului, unde "trăiesc în condiţii îngrozitoare", afirmă Gullstrand.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici