Autorităţile ucrainene ameninţă manifestanţii cu acţiuni în justiţie

Premierul ucrainean ameninţă manifestanţii cu urmăriri judiciare, arestările au început, iar universitatea este somată să denunţe studenţii, pe fondul unei contestaţii fără precedent de la "revoluţia portocalie".

93 afișări
Imaginea articolului Autorităţile ucrainene ameninţă manifestanţii cu acţiuni în justiţie

Autorităţile ucrainene ameninţă manifestanţii cu acţiuni în justiţie (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

"Vreau să le spun oamenilor: liderii voştri vă împing la infracţiuni. Ei se refugiază în spatele imunităţii lor parlamentare şi voi nu aveţi mijloace pentru a vă proteja", a declarat şeful Guvernului, Mikola Azarov, în deschiderea şedinţei de Guvern de miercuri, prima de la mobilizarea opoziţiei pe străzile din Kiev.

Cu o zi înainte, un tribunal de la Kiev a plasat în arest preventiv, pentru două luni, nouă persoane suspectate de tulburări, duminică, în faţa administraţiei prezidenţiale, o decizie denunţată miercuri de opoziţie.

"Aceste nouă persoane, între care mai mulţi jurnalişti, antreprenori şi taţi cu familii numeroase, au fost arestaţi ilegal", a declarat Arseni Iaţeniuk, unul dintre liderii opoziţiei, acuzând forţele de ordine că "acoperă" astfel acţiunile ilegale ale poliţiştilor.

Toate deciziile se bazează pe mărturiile unui singur membru al forţelor antirevoltă, a adăugat el, calificându-le drept "criminale".

El le-a cerut ambasadorilor occidentali să meargă la procesul în apel.

Soţiile suspecţilor, contactate de televiziunea ucraineană 1+1, au declarat că soţii lor nu au participat la tulburări, sprijinindu-se pe imagini video, dar că au fost bătuţi de poliţişti. Ei au suferit comoţii cerebrale şi au coaste rupte.

Procurorul general Viktor Pcionka a enumerat "numeroase cazuri de încălcare a legii" în cadrul manifestaţiilor, potrivit unui comunicat disponibil pe site-ul Parchetului.

El a citat ca exemplu "ocuparea primăriei şi Casei sindicatelor, sediul Guvernului, apelurile de a lua cu asalt administraţia prezidenţială şi drumurile blocate".

"Aceste acţiuni nu au nimic de-a face cu manifestaţiile paşnice. Sunt încălcări ale legii pasibile cu urmăriri", subliniază el.

Ministerul ucrainean de Interne a anunţat, miercuri, că 53 de anchete au fost deschise pentru "încălcarea legii în jurul clădirilor administrative de la Kiev".

Universitatea din Kiev a fost somată să furnizeze liste cu studenţii care ar fi putut participa la manifestaţiile proeuropene şi împotriva puterii, a anunţat miercuri publicaţia electronică Ukrainska Pravda.

Parchetul General a cerut conducerii Universităţii să furnizeze informaţii privind studenţii şi profesorii absenţi de la cursuri în perioada 29 noiembrie - 2 decembrie, în momentul manifestaţiilor de la Kiev, scrie Ukrainska Pravda.

Site-ul publică un facsimil al ordinului Parchetului.

Aceste ordonă, de asemenea, să se furnizeze numele "instigatorilor şi militanţilor care le-au cerut studenţilor să participe la proteste".

Ordinul cere clarificări dacă "au fost luate măsuri pentru a li se interzice studenţilor să participe (la manifestaţii) şi dacă da, ce fel de măsuri au fost luate".

Poliţia a dispersat violent, în noaptea de vineri spre sâmbătă, o manifestaţie din Piaţa Independenţei, locul simbolic al "revoluţiei portocalii" în 2004, care a adus la putere prooccidentalii.

Violenţele s-au soldat cu mai multe zeci de răniţi, în principal studenţi.

Manifestaţiile, fără precedent de la "revoluţia portocalie", au fost declanşate de schimbarea de poziţie a puterii, care a refuzat în ultimul minut, la presiunea Rusiei, să semneze Acordul de Asociere cu UE, pregătit de trei ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici