Autorul imaginilor cu Omran ar avea legături cu rebelii responsabili pentru decapitarea unui copil/ Fratele mai mare al lui Omran a decedat sâmbătă în urma rănilor suferite în timpul raidului - FOTO/VIDEO

Mahmoud Raslan, autorul fotografiilor cu băieţelul sirian Omran, este suspectat că ar avea legături cu gruparea rebelă Harakat Al-Nour al-Din Zenki, inclusiv cu membrii grupării care au decapitat un copil acuzat că ar fi luptat de partea lui Assad.

16993 afișări
Imaginea articolului Autorul imaginilor cu Omran ar avea legături cu rebelii responsabili pentru decapitarea unui copil/ Fratele mai mare al lui Omran a decedat sâmbătă în urma rănilor suferite în timpul raidului - FOTO/VIDEO

Autorul imaginilor cu Omran ar avea legături cu rebelii responsabili pentru decapitarea unui copil / Fratele mai mare al lui Omran a decedat în urma rănilor suferite în timpul raidului - VIDEO

Fotografia cu Omran Daqneesh, un băieţel sirian în vârstă de doar cinci ani, plin de sânge şi de praf, care priveşte fix, confuz şi fără de speranţă, a devenit în scurt timp simbolul tragediei umanitare din Siria. Băieţelul a fost fotografiat la doar câteva minute după ce a scăpat cu viaţă în urma unui raid aerian care a distrus apartamentul în care locuia cu familia sa în cartierul Qaterji al oraşului sirian Alep.

Potrivit NBC News, Ali Daqneesh, fratele mai mare al lui Omran, a decedat sâmbătă în urma rănilor suferite în timpul raidului de miercuri, a anunţat Alep Media Center. Ali era în vârstă de 10 ani.

Autorul imaginilor cu Omran este Mahmoud Raslan, un activist care face parte din Alep Media Center, un grup care din 2011 furnizează ştiri din zonele controlate de rebeli în oraşul Alep.

"Am făcut multe poze cu copii morţi sau răniţi în raidurile aeriene" asupra zonelor rebele din Alep, povesteşte Mahmoud Raslan, contactat telefonic de agenţia de ştiri AFP.

"De obicei sunt leşinaţi sau plâng. Însă Omran stătea acolo, lipsit de glas, cu privirea goală, era ca şi cum nu pricepea foarte bine ceea ce tocmai se întâmplase," a mai spus fotograful.

Vineri, mai mulţi bloggeri au indicat faptul că pe pagina de Facebook al lui Raslan, într-o imagine de pe data de 5 august, acesta apare alături de membrii grupării rebele Al-Nour al-Din Zenki. Doi dintre membrii grupării care apar în imagine au fost identificaţi ca fiind implicaţi într-un incident macabru petrecut la mijlocul lunii iulie. Aceştia au fost implicaţi în decapitarea unui copil de 12 ani acuzat că ar fi luptat de partea lui Assad, relatează cotidianul Suddeutsche Zeitung pe pagina electronică.

Oficial, gruparea Nour al-Din al-Zinki a denunţat şi condamnat "astfel de abuzuri," şi a insistat că astfel de "erori individuale nu reprezintă nici practicile noastre tipice şi nici politicile noastre generale," scrie BBC News online.

"Toţi indivizii implicaţi în acest abuz au fost arestaţi şi predaţi comisiei (judiciare) pentru investigaţii în conformitate cu standardele legale în vigoare," au adăugat reprezentanţii grupării.

Sursa foto: off-guardian.org

Totuşi, la începutul acestei luni, Amnesty International a publicat un raport care detaliază o serie de încălcări grave ale drepturilor omului care ar fi fost comise de către luptătorii grupării Nour al-Din al-Zinki, inclusiv răpiri şi tortură.

Statele Unite, care în trecut au oferit sprijin militar grupării Nour al-Din al-Zinki, au anunţat că încearcă să găsească mai multe informaţii cu privire la acest "incident infiorător."

"Dacă se dovedeşte că într-adevăr lucrurile s-au întâmplat aşa şi acest grup este implicat (...) ar pune capăt acordării oricărui fel de ajutor sau ,sincer, oricărei implicări cu acest grup," a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner.

Sursa foto: off-guardian.org

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici