Avertisment Europol: Teroriştii care acţionează singuri sunt extrem de dificil de detectat

Teroriştii care acţionează singuri, ca norvegianul Anders Behring Breivik, autorul atacurilor din iulie 2011 soldate cu 77 de morţi, sunt "extrem de dificil" de detectat, a dat asigurări miercuri oficiul european de poliţie Europol.

156 afișări
Imaginea articolului Avertisment Europol: Teroriştii care acţionează singuri sunt extrem de dificil de detectat

Anders Breivik (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Teroriştii care acţionează singuri sau în grupuri mici sunt extrem de dificil de detectat", a precizat organizaţia de cooperare poliţienească în raportul său pe 2011 privind terorismul, referindu-se în special la Anders Behring Breivik.

Ostil multiculturalismului şi "invaziei musulmane" în Europa, Anders Behring Breivik a deschis focul, la 22 iulie 2011, la o tabără de vară a Tineretului Laburist de pe insula Utoeya, în apropiere de Oslo, după ce a detonat o bombă în apropierea sediului Guvernului norvegian, provocând moartea a 77 de persoane în total.

"Ameninţările serioase nu provin numai de la organizaţii teroriste stabile, ci din ce în ce mai mult de la actori izolaţi", subliniază Europol în raportul său, subliniind rolul jucat de Al-Qaida pentru a incita aceşti "actori solitari".

"În acelaşi timp, incidentele din iulie 2011 din Norvegia dovedesc că atacurile comise de actori care acţionează singuri nu sunt o practică limitată la terorismul inspirat de Al-Qaida", a adăugat sursa citată.

În cadrul procesului său, care a început la 16 aprilie la Oslo, Anders Behring Breivik a anunţat că a fost influenţat de Al-Qaida, "organizaţia militantă cu cea mai mare reuşită din lume".

Potrivit unui manifest publicat pe Internet în ziua atacurilor, Breivik s-a lansat în 2002 în cruciada sa ideologică şi a decis să treacă la acţiune din toamna lui 2009.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici