Avertismentul unui oficial francez: Ţara s-ar putea confrunta cu o criză financiară dacă extrema dreaptă câştigă alegerile anticipate

Ministrul francez de finanţe, Bruno Le Maire, a avertizat vineri că este posibil ca Franţa să se confrunte cu riscul unei crize financiare dacă extrema dreaptă va câştiga alegerile anticipate din următoarele săptămâni.

Urmărește
810 afișări
Imaginea articolului Avertismentul unui oficial francez: Ţara s-ar putea confrunta cu o criză financiară dacă extrema dreaptă câştigă alegerile anticipate

Avertismentul unui oficial francez: Ţara s-ar putea confrunta cu o criză financiară dacă extrema dreaptă câştigă alegerile anticipate

Afirmaţia ministrului francez de Finanţe are loc în contextul în care sondajele de opinie estimează că partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen, Rassemblement National (RN), este pe cale să ajungă în fruntea scrutinului programat în 30 iunie şi 7 iulie, notează agenţia Reuters.

Formaţiunea a câştigat alegerile europarlamentare din Franţa cu 32% din voturi.

„Când mă uit la extrema dreaptă, văd un program care este făcut din minciuni", a declarat Le Maire la postul radio Franceinfo, îndemnând alegătorii să susţină în schimb candidaţii partidului centrist al preşedintelui Emmanuel Macron.

RN cere politici economice protecţioniste de tipul „Franţa în primul rând" şi a făcut din reducerea costului vieţii o prioritate principală a campaniei sale. De asemenea, a propus cheltuieli publice mai mari, în ciuda nivelurilor deja semnificative ale datoriei publice.

Întrebat dacă instabilitatea politică actuală ar putea duce la o criză financiară, Le Maire a răspuns că acest lucru este posibil, potrivit The Telegraph.

„Acest lucru se datorează programelor politice care sunt pe masă în ceea ce priveşte întrebarea dacă vom putea, da sau nu, să continuăm să finanţăm această datorie", a spus el.

"Îmi pare rău, ei (extrema dreaptă) nu au mijloacele necesare pentru a-şi permite aceste cheltuieli", a spus Le Maire, care a prezentat economii de mai multe miliarde de euro pentru a readuce finanţele Franţei pe drumul cel bun.

După anunţarea rezultatelor alegerilor europarlamentare din Franţa, preşedintele Emmauel Macron a decis dizvolvarea Parlamentului şi organizarea alegerilor anticipate, după ce extrema dreaptă a obţinut o victorie zdrobitoare în faţa partidului Renaissance, aflat la guvernare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici