AVERTIZARE a Guvernului de la Tripoli în privinţa "prăbuşirii statului" libian. SUA şi-au evacuat întregul personal diplomatic din Libia invocând un "risc real"

Guvernul de la Tripoli a avertizat vineri în privinţa "prăbuşirii statului" libian, în contextul în care capitala Libiei este afectată de 13 zile de lupte între miliţii rivale. SUA şi-au evacuat, sâmbătă, întregul personal diplomatic de la ambasada din Libia.

2666 afișări
Imaginea articolului AVERTIZARE a Guvernului de la Tripoli în privinţa "prăbuşirii statului" libian. SUA şi-au evacuat întregul personal diplomatic din Libia invocând un "risc real"

AVERTIZARE A Guvernului de la Tripoli în privinţa "prăbuşirii statului" libian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 16:55 - Un "risc real" a antrenat evacuarea personalului diplomatic american din Libia, afirmă Kerry

Statele Unite, care şi-au evacuat sâmbătă întregul personal diplomatic de la ambasada din Libia, în contextul unor confruntări violente la Tripoli, au acţionat din cauza unui "risc real" la adresa agenţilor americani, a declarat secretarul de Stat John Kerry, relatează AFP.

Kerry a precizat că Statele Unite şi-au "suspendat" operaţiunile diplomatice în Libia, dar că nu-şi vor închide ambasada, adresându-se unor jurnalişti, la Paris, la finalul unei reuniuni internaţionale pe tema situaţiei din Fâşia Gaza.

Întrebată dacă Franţa va proceda la fel, o sursă din aturajul ministrului francez de Externe a răspuns că o asemenea măsură nu este un subiect pe ordinea de zi a Franţei, care-şi menţine efectivele în Libia la fel ca celelalte ţări europene. Ambasada americană se află într-o zonă expusă, în care se desfăşoară confruntări armate, a precizat sursa citată.

"Din cauza violenţelor actuale, rezultând în urma confruntărilor între miliţii libiene, în vecinătatea imediată a Ambasadei Statelor Unite la Tripoli, am relocalizat temporar întregul nostru personal în afara Libiei", a anunţat Marie Harf, o adjunctă a purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, citată într-un comunicat.

Statele Unite sunt extrem de prudente de la atacul sângeros comis asupra misiunii diplomatice americane de la Benghazi, în 2012, în care au fost ucişi ambasadorul american Christopher Stevens şi trei agenţi americani.

UPDATE  15:34 - SUA şi-au evacuat întregul personal diplomatic din Libia

Statele Unite şi-au evacuat sâmbătă întregul personal diplomatic de la ambasada din Libia, din cauza confruntărilor violente din capitală, au anunţat oficiali americani.

În contextul în care ambasa funcţiona cu personal redus, echipa rămasă a plecat către Tunisia la câteva ore după ce Guvernul libian a avertizat că există riscul "prăbuşirii statului", în timp ce confruntări între miliţii rivale devastează Tripoli a 13-a zi consecutiv.

Explozii puternice au avut loc vineri dimineaţă la Tripoli şi coloane de fum s-au ridicat din mai multe locuri, potrivit unui jurnalist al AFP.

Într-un comunicat, Guvernul interimar libian a îndemnat din nou la încetarea luptelor, avertizând în privinţa "prăbuşirii statului".

Guvernul a amintit că premierul Abdallah al-Theni a fost împiedicat de membri ai unei miliţii să ia avionul de la aeroportul militar din Miitiga.

Aeroportul internaţional de la Tripoli este închis din 13 iulie, când au început luptele, soldate cu cel puţin 47 de morţi şi 120 de răniţi, potrivit unui ultim bilanţ furnizat de Ministerul Sănătăţii.

Aceste confruntări, cele mai violente la Tripoli de la îndepărtarea de la putere a regimului lui Muammar Kadhafi, în 2011, au izbucnit în urma unui atac comis de o grupare armată alcătuită din combatanţi islamişti şi foşti rebeli din oraşul Misrata (la 200 kilometri est de Tripoli), care încearcă să-i alunge de la aeroport pe foştii rebeli din Zenten, vechi camarazi de arme.

Consideraţi drept aripa armată a mişcării liberale, foştii rebeli din Zenten (la 170 de kilometri sud-vest de Tripoli) controlează, de la îndepărtarea de la putere a lui Kadhafi, aeroportul din Tripoli şi mai multe obiective militare şi civile din sudul capitalei.

Foştii rebeli din Zenten sunt acuzaţi de rivali că au printre ei combatanţi şi ofiţeri din cadrul armatei fostului regim Kadhafi care ar fi participat la reprimarea revoltei din 2011.

Potrivit islamiştilor şi rebelilor din Misrata, este vorba de un conflict între "revoluţionari" şi "rămăşiţele fostului regim".

Însă analişti libieni apreciază că aceste confruntări sângeroase fac parte dintr-o luptă între curente politice, după anunţarea rezultatelor alegerilor legislative din 25 iunie.

Potrivit unor aleşi şi observatori, liberalii ar fi obţinut mai multe mandate decât islamiştii, care de-acum încearcă să marcheze puncte pe plan militar.

În acest context, Consiliul de Securitate ONU a condamnat "violenţa (...) inacceptabilă, care nu trebuie utilizată pentru atingerea unor obiective politice".

Vineri, Guvernul a anunţat că a înfiinţat o comisie care va avea sarcina de a intra în contact cu părţile aflate în conflict în vederea încheierii unui armistiţiu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici