AVERTIZAREA medicilor: Epidemia de Ebola se agravează şi riscă să afecteze alte ţări

Epidemia de Ebola din Africa de vest se agravează şi riscă să afecteze şi alte ţări, a avertizat directorul de operaţiuni al organizaţiei Medecins sans frontieres (MSF), Bart Janssens, într-un interviu publicat miercuri de Libre Belgique.

5449 afișări
Imaginea articolului AVERTIZAREA medicilor: Epidemia de Ebola se agravează şi riscă să afecteze alte ţări

Epidemia de Ebola se agravează şi riscă să afecteze alte ţări, avertizează Medecins sans frontieres (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Această epidemie este fără precedent, absolut în afara controlului, iar situaţia nu face decât să se agraveze, în condiţiile în care se extinde, în special în Liberia şi Sierra Leone, cu focare foarte importante", a declarat acesta.

"Suntem extrem de îngrijoraţi de turnura pe care o ia situaţia în special în aceste două ţări", a subliniat el.

"Dacă situaţia nu se ameliorează rapid, există un risc real ca noi ţări să fie afectate", a avertizat Janssens.

"Nu este exclus, dar este dificil de prevăzut, pentru că nu ne-am confruntat niciodată cu o asemenea epidemie", a insistat el, adăugând că "lipseşte o viziune de ansamblu pentru a înţelege unde se situează principalele probleme".

"Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Guvernele trebuie să mobilizeze şi să organizeze mai multe mijloace pentru a duce eforturile şi capacitatea la nivelul necesar pentru a începe să controlăm această epidemie", a conchis el.

Această epidemie, care durează de la începutul anului, a izbucnit în Guineea, după care s-a extins în Liberia şi apoi în Sierra Leone, trei ţări care, pe 23 iulie, înregistrau în total 1.201 de cazuri, dintre care 672 mortale, potrivit ultimului bilanţ prezentat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 25 şi 90% în cazul oamenilor şi nu există un vaccin omologat împotriva ei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici