VIDEO Avion cu 118 persoane la bord deturnat spre Malta. UPDATE: Indivizii care au deturnat avionul s-au predat după ce i-au eliberat pe ostatici

O cursă aeriană libiană a fost deturnată spre Malta de un atacator care a ameninţat că aruncă avionul în aer, informează autorităţile malteze, citate de Express.co.uk.

13678 afișări
Imaginea articolului VIDEO Avion cu 118 persoane la bord deturnat spre Malta. UPDATE: Indivizii care au deturnat avionul s-au predat după ce i-au eliberat pe ostatici

Avion deturnat spre Malta de doi atacatori care ameninţă că aruncă avionul în aer/ Aeronava a aterizat în Malta

UPDATE 17:30

Cei doi indivizi care au deturnat vineri dimineaţă un avion care efectua o cursă internă în Libia s-au predat după ce i-au eliberat pe toţi pasagerii şi membrii echipajului, a anunţat premierul maltez, Joseph Muscat, citat de Le Figaro şi CNN.

"Piraţii aerului s-au predat, ei au fost percheziţionaţi şi plasaţi în detenţie", a scris Muscat pe Twitter.

Cei doi indivizi care au deturnat avionul libian spre Malta sunt susţinători ai fostului regim al lui Muammar Gaddafi şi cer azil politic pe această insulă, a declarat un ministru libian.

UPDATE 16:59

Cei doi indivizi care au deturnat avionul libian spre Malta sunt susţinători ai fostului regim al lui Muammar Gaddafi şi cer azil politic pe această insulă, a declarat un ministru libian, citat de Le Figaro.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe din cadrul Guvernului de Uniune Naţională din Libia, Taher Siala, atacatorii vor, de asemenea, să anunţe crearea unui partid politic pro-Gaddafi.

Potrivit imaginilor difuzate de posturile de televiziune, unul dintre atacatori a ieşit din avion pentru puţin timp fluturând drapelul verde libian din perioada regimului Gadaffi. De asemenea, pilotul avionului, Ali Milad, a anunţat că cei doi atacatori sunt înarmaţi cu grenade şi cu un pistol.

UPDATE 16:20 

Premierul Maltei, Joseph Muscat, a anunţat pe contul său de Twitter că 109 ostatici au fost eliberaţi din avionul deturnat care efectua o cursă internă în Libia, relatează Le Figaro.

UPDATE 15:42

Premierul maltez, Joseph Muscat, a anunţat pe Twitter că 25 dintre pasagerii avionului deturnat în Malta au fost eliberaţi, iar procesul de eliberarea a unui alt grup de 25 de persoane este în curs de desfăşurare, relatează Reuters online.

Autobuze au ajuns pe pista de aterizare pentru a-i transporta pe pasageri şi este de aşteptat ca alte persoane să fie de asemenea eliberate.

Avionul efectua o cursă internă în Libia vineri dimineaţa când a fost deturnat spre Malta, când se afla la 500 de kilometri nord de coasta libiană, după ce un atacator a spus echipajului că deţine o grenadă.

Anterior, atacatorul ar fi spus că este un susţinător al fostului dictator libian Muammar Gaddafi şi a anunţat că este dispus să îi lase pe toţi pasagerii să plece, dar nu şi pe cei 7 membri ai echipajului, dacă autorităţile răspund cererilor lui, relatează Times of Malta. Deocamdată nu se ştie ce au cerut atacatorii în schimbul eliberării pasagerior.

Potrivit unor informaţii, la bordul avionului nu ar fi fost un singur atacator.

Trupe au fost desfăşurate la distanţă de câteva sute de metri de avion. Mai multe zboruri spre Aeroportul Internaţional din Malta au fost anulate sau redirecţionate.

Un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor libiene de securitate a declarat pentru Reuters că atunci când avionul era încă în zbor, pilotul a anunţat către turnul de control de la Aeroportul Mitiga din Tripoli că a avionul a fost deturnat.

Guvernul Maltei a anunţat că Muscat a discutat la telefon despre deturnarea avionului cu premierul libian, Fayez al-Sarraj, iar o echipă de negociatori a fost creată şi trimisă la aeroport.

Potrivit Times of Malta, avionul efectua o cursă internă în Libia, între oraşele Sebha şi Tripoli, cu 118 persoane la bord. Acesta a fost forţat să îşi schimbe direcţia spre Malta de doi atacatori care au ameninţat că o aruncă în aer.

UPDATE 14:00 Atacatorul ar avea asupra sa grenade. Potrivit Reuters, care citează ziarul local Times of Malta , acesta a declarat echipajului că este "pro-Gaddafi" şi că ar fi dispus să îi lase pe cei peste 100 de pasageri să părăsească avionul Airbus A320, dar nu şi pe membrii echipajului, în cazul în care i se respectă solicitările.

Încă nu se cunosc solicitările atacatorului şi nici dacă acesta acţionează de unul singur.

Fostul lider libian Muammar Gaddafi a fost ucis în timpul revoltelor din 2011, ţara fiind răvăşită de facţiuni care acţionează prin violenţă.

Trupele de intervenţie au ocupat zona din jurul avionului şi nimeni nu a părăsit sau a îmbarcat avionul, scrie Times of Malta.

Toate zborurile de pe Aeroportul Internaţional Malta au fost anulate sau deviate pe alte trasee.

UPDATE 13:40 Atacatorul, susţinător al lui fostului dictator libian Muammar Gaddafi, a anunţat că este dispus să îi lase pe toţi pasagerii să plece, dar nu şi pe membrii echipajului, dacă autorităţile răspund cererilor lui. Deocamdată nu se ştie ce a cerut atacatorul în schimbul eliberării pasagerior.

UPDATE 13.10 Aeronava de tip Airbus A320 aparţinând companiei Afriqiyah Airways a aterizat la Malta în urma a, ceea ce primul ministru maltez a denumit, "o tentativă de deturnare a acesteia", scrie Le Figaro.

Potrivit Times of Malta, avionul companiei Afriqiyah efectua o cursă internă în Libia, între oraşele Sebha şi Tripoli, cu 118 persoane la bord.

Aceasta a fost forţată să îşi schimbe direcţia spre Malta de un atacator care a ameninţat că o aruncă în aer.

Premierul Maltei a scris pe Twitter că a fost informat de potenţialul atac.

 


 

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici