Avion suspectat că efectua zboruri CIA, observat recent în Europa centrală şi de est

Un avion de tip Boeing 737 fără însemne specifice, bănuit că ar fi folosit de CIA pentru extrădări extraordinare, a fost observat recent în centrul şi estul Europei, potrivit cotidianului ungar Nepszabadsag.

31 afișări
Imaginea articolului Avion suspectat că efectua zboruri CIA, observat recent în Europa centrală şi de est

Avion suspectat că efectua zboruri CIA, observat recent în Europa centrală şi de est (Imagine: http://i2.planepictures.net)

Ziarul a publicat o fotografie a unui avion alb pe aeroportul internaţional Ferihegy din Budapesta. Avionul are numărul de înregistrare N34315. Rapoartele citate de ziar sugerează că avionul este folosit pentru a transporta suspecţi de terorism din sudul Asiei şi Orientul Mijlociu către Statele Unite.

Cea mai recentă apariţie a fost semnalată de un reporter al televiziunii slovace la aeroportul din Bratislava. Este acelaşi avion ca şi cel fotografiat în Budapesta în 2006, relatează publicaţia. Există informaţii că acelaşi aparat ar fi fost văzut şi la aeroportul Shannon din Irlanda.

Martori amatori citaţi pe site-uri ungare relatează că aparatul fabricat în 1986 a fost revopsit de mai multe ori, iar numărul său de înregistrare a fost înlocuit, explică Nepszabadsag. Martorii pretind că acelaşi avion s-a oprit în repetate rânduri în Budapesta, în perioada mai-octombrie în urmă cu doi ani.

Purtătorul de cuvânt al aeroportului Ferihegy, Domokos Szollar, a declarat că zborurile charter între Irak şi Statele Unite fac adesea escale în Budapesta pentru a realimenta. Marţi, de expemplu, un Boeing-767 având la bord oameni de afaceri, a aterizat pentru a realimenta, dar dacă ar fi transportat personal militar, acest lucru ar fi fost comunicat special pe planul de zbor emis de autorităţile bulgare. Avionul în cauză a fost însă înregistrat ca un zbor comercial, explică sursa.

Oficialii ungari au declarat la momentul înregistrării acestor zboruri, în 2006, că autorităţile nu sunt sigure dacă avioane CIA care efectuau extrădări extraordinare au aterizat pe teritoriul ţării sau nu. Ungaria nu a fost menţionată de o anchetă a Parlamentului European care era în desfăşurare la momentul respectiv, ca fiind una dintre ţările implicate în activităţile CIA.

Ataşatul de presă al ambasadei Statelor Unite, Jan Krc, a declarat miercuri după-amiază că nu are informaţii despre nici un avion utilizat de CIA în Ungaria sau în altă parte.

Krc a adăugat că doar zboruri obişnuite au fost efectuate între Orientul Mijlociu şi Statele Unite, iar aceste avioane nu au transportat nici deţinuţi şi nici încărcături neobişnuite.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Ministerului ungar de Externe, Lajos Szelestey, a declarat miercuri după-amiază că nu există nici un acord special între Washington şi Budapesta, conform căruia avioanele americane ar avea permisiunea de a ateriza şi decola din Ungaria, fără a fi monitorizate.

Întrebat dacă ştie cu siguranţă că aceste curse charter nu participă la operaţiuni ce încalcă drepturile omului la aterizarea în Ungaria, purtătorul de cuvânt a reiterat că Ministerul de Externe nu are informaţii despre aceste aparate de zbor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici