Avionul bulgar Tu-154, blocat la sol până la elucidarea cauzelor accidentului de la Smolensk

Avionul guvernamental bulgar Tupolev-154, blocat la sol încă de la 1 aprilie, nu va mai primi permisiunea de a decola până când nu vor fi elucidate cauzele prăbuşirii aeronavei prezidenţiale poloneze în vestul Rusiei, relatează site-ul Novinite.com.

37 afișări
Imaginea articolului Avionul bulgar Tu-154, blocat la sol până la elucidarea cauzelor accidentului de la Smolensk

Avionul bulgar Tu-154, blocat la sol până la elucidarea cauzelor accidentului de la Smolensk (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

În prezent, liderii bulgari folosesc un Airbus, avionul Tupolev-154 pe care îl deţineau şi care este acelaşi model ca cel al preşedintelui polonez, fiind blocat la sol de la 1 aprilie din alte motive, independente de accidentul de la Smolensk, în care şi-au pierdut viaţa numeroase personalităţi politice şi militare poloneze.

Avionul bulgar nu va mai zbura până când nu vor fi elucidate cauzele accidentului aeronavei poloneze, a declarat şeful departamentului bulgar al piloţilor, Pencio Pencev, pentru cotidianul 24 Ceasa.

Avionul de fabricaţie sovietică a fost folosit de oficialii bulgari peste 20 de ani. În total există patru astfel de avioane folosite în Europa: unul în Bulgaria, unul în Slovacia şi două în Polonia, dintre care unul s-a prăbuşit sâmbătă, în apropiere de Smolensk.

Chiar dacă anchetatorii ruşi au conchis că accidentul nu a fost provocat de o defecţiune tehnică, autorităţile bulgare vor reconsidera folosirea avionului lor Tu-154. Ultima dată când aeronava guvernamentală a creat probleme a fost în februarie 2008, când preşedintele Gheorghi Părvanov, care se deplasa către Mexic, a fost nevoit să efectueze o aterizare de urgenţă în insulele Azore, din cauza unei defecţiuni a avionului său.

Permisul avionului bulgar Tu-154 a expirat la sfârşitul lui octombrie dar a fost extins pentru un an, după verificarea tehnică efectuată la Moscova. Începând de la 1 aprilie, autorităţile civile bulgare au blocat avionul la sol, deoarece piloţii nu puteau acumula suficiente ore de zbor, a explicat Pencev.

În februarie 2010, Ministerul bulgar al Transporturilor a anunţat că aeronava va fi folosită până în iunie 2010, iar apoi va fi vândută la licitaţie, începând cu preţul de 2,5 milioane de leva (aproximativ 1,3 milioane de euro).

Oficialii bulgari folosesc în prezent un avion Airbus închiriat pentru vizitele oficiale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici