Avionul prăbuşit la Smolensk: Parchetul polonez dezminte descoperirea unor urme de explozibil pe epavă

Parchetul polonez a precizat marţi că nu s-a descoperit nicio urmă de explozibil pe epava avionului prezidenţial care s-a prăbuşit în aprilie 2010 la Smolensk, în Rusia, contrar afirmaţiilor cotidianului conservator Rzeczpospolita.

197 afișări
Imaginea articolului Avionul prăbuşit la Smolensk: Parchetul polonez dezminte descoperirea unor urme de explozibil pe epavă

Avionul prăbuşit la Smolensk: Parchetul polonez dezminte descoperirea unor urme de explozibil pe epavă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu este adevărat că s-au constatat urme de TNT sau nitroglicerină pe interiorul sau pe exteriorul epavei", a declarat în faţa presei Ireneusz Szelag, purtător de cuvânt al Parchetului militar desemnat să ancheteze catastrofa.

Szelag a confirmat că experţi polonezi, însoţiţi de un procuror, au examinat în septembrie şi octombrie epava avionului prezidenţial Tupolev-154.

"Teste preliminare efectuate la faţa locului au confirmat prezenţa unor materiale care trebuie să fie analizate în laborator. Mai multe materiale prezintă caracteristici asemănătoare explozivilor, pesticidelor sau cosmeticelor. Doar analizele în laborator pot fi determinante şi ele vor fi realizate", a declarat el.

Cotidianul Rzeczpospolita a susţinut marţi că urme de explozivi au fost descoperite recent de experţi polonezi pe epava avionului.

"Testele au confirmat prezenţa unor urme de TNT şi nitroglicerină pe 30 de locuri. De asemenea, aceste substanţe au fost descoperite în punctul de joncţiune dintre carlingă şi o aripă", a susţinut jurnalul polonez.

Teste realizate imediat după producerea catastrofei de către experţi ruşi şi polonezi au exclus prezenţa unor explozivi pe resturile aparatului.

"Ipoteza noastră, potrivit căreia nu ar fi vorba de un atentat, rămân în vigoare", a insistat marţi Szelag.

Avionul preşedintelui polonez Lech Kaczynski s-a prăbuşit la 10 aprilie 2012 încercând să aterizeze pe o ceaţă groasă la Smolensk, provocând moartea tuturor celor 96 de persoane aflate la bord. În Polonia circulă diverse teorii ale complotului, alimentate de către partidul conservator Dreptate şi Justiţie (PiS, aflat în opoziţie) al lui Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al preşedintelui defunct.

Delegaţia poloneză trebuia să asiste la Katyn, în apropiere de Smolensk, la ceremoniile care celebrau a 70-a aniversare a masacrului în care mii de ofiţeri polonezi, prizonieri ai Armatei Roşii, au fost împuşcaţi de către poliţia secretă sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit raportului definitiv al Comitetului interguvernamental al aviaţiei ruse (MAK), prezentat la începutul lui 2011 la Moscova, preşedintele Kaczynski şi alţi oficiali polonezi de rang înalt au exercitat presiuni asupra echipajului avionului, în timp ce piloţii nu erau pregătiţi suficient şi au luat decizia de a ateriza "în condiţii improprii".

Comisia poloneză de anchetă a recunoscut că principalele cauze ale accidentului se află de partea poloneză.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici