Avocat: Edward Snowden este pregătit să se întoarcă în SUA dacă i se garantează un proces echitabil

Fostul contractor american al NSA şi CIA Edward Snowden, care a expus public amploarea spionajului american la nivel mondial, este pregătit să se întoarcă în Statele Unite dacă i se garantează un proces echitabil, a declarat marţi avocatul său, Anatoli Kucerena, citat de agenţia rusă de stat Tass.

876 afișări
Imaginea articolului Avocat: Edward Snowden este pregătit să se întoarcă în SUA dacă i se garantează un proces echitabil

Edward Snowden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Edward Snowden este pregătit să se întoarcă în Statele Unite dar, cu o condiţie, şi anume să i se garanteze că va avea parte de un proces echitabil şi imparţial", a afirmat avocatul rus Anatoli Kucerena.

Avocaţii lui Snowden lucrează la aspectele juridice ale întoarcerii acestuia în Statele Unite, potrivit lui Kucerena.

"Noi, împreună cu un grup de avocaţi din alte ţări, lucrăm pentru a găsi o cale de a se întoarce în Statele Unite", a precizat el.

Avocatul rus a spus că Edward Snowden nu a avut în plan să rămână în Rusia atunci când a încercat să ajungă din China în Cuba.

"Snowden era în drum spre Havana, dar americanii, anulându-i paşaportul, l-au blocat aici (în Rusia). După aceea, Snowden a refuzat să se întâlnească cu reprezentanţi ai serviciilor speciale americane, iar ei au devenit furioşi şi mi-au spus că sunt pregătiţi să-i returneze paşaportul doar dacă ia un zbor spre Statele Unite", a declarat Kucerena.

Snowden a fost analist de sistem la CIA şi Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) şi a dezvăluit aproximativ 1,7 milioane de documente secrete care arată că Statele Unite culeg date şi spionează inclusiv lideri din întreaga lume. El a obţinut pe 1 august 2013 azil politic temporar în Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici