Ayman al-Zawahiri confirmă moartea adjunctului său la conducerea Al-Qaida, în Pakistan

Liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a difuzat luni, cu o zi înaintea comemorării atentatelor din 11 septembrie, o înregistrare video care confirmă moartea adjunctului său, Abu Yahya al-Libi, ucis în iunie în Pakistan, au anunţat marţi centrele de supraveghere a site-urilor islamiste.

240 afișări
Imaginea articolului Ayman al-Zawahiri confirmă moartea adjunctului său la conducerea Al-Qaida, în Pakistan

Ayman al-Zawahiri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În acest film de 42 de minute, difuzat pe site-urile de promovare a jihadului, Zawahiri, care îşi face astfel prima sa apariţie din ultimele trei luni, confirmă moartea lui Libi într-un bombardament al unui avion fără pilot la 4 iunie, în regiunea pakistaneză Waziristanul de Nord, situată în apropiere de frontiera afgană.

"Cu martiriul şeicului Abu Yahya, Allah să aibă milă de el, oamenii se vor aduna în număr şi mai mare în jurul scrierilor şi mesajului său, dacă vrea Domnul", afirmă al-Zawahiri în limba arabă.

Înregistrarea video nu are subtitluri şi corespunde obiceiurilor Al-Qaida de a difuza un filmuleţ pentru a aduce omagiu unui militant important decedat, potrivit site-urilor IntelCenter şi SITE.

Zawahiri nu face nicio referire la atentatele din 11 septembrie 2001, dar îl acuză pe Barack Obama că este un "mincinos" ales pentru a-i "înşela" pe musulmani. Preşedintele american este "pus în dificultate în Afganistan", afirmă el.

El evocă soarta lui Warren Weinstein, un lucrător umanitar răpit de Al-Qaida în Pakistan în urmă cu un an, asigurând că acesta va rămâne în captivitate atât timp cât militanţii reţelei islamiste încarceraţi în Afganistan nu vor fi eliberaţi.

Intitulată "Leul cunoaşterii şi jihadului: Martiriul şeicului Abu Yahya al-Libi", înregistrarea video este cel de-al 13-lea mesaj al lui Zawahiri de la începutul anului.

Libi, un libian considerat unul dintre principalii teoreticieni ai Al-Qaida, a apărut de mai multe ori în ultimii ani în mesaje video. El era considerat principalul coordonator al propagandei reţelei.

La o săptămână după ce Statele Unite au anunţat moartea sa, Al-Qaida a difuzat o înregistrare video în care apărea acesta, fără să precizeze însă de când datau imaginile respective.

Luni, numărul doi al organizaţiei Al-Qaida în Yemen, sauditul Said Ali al-Shehri, a fost ucis într-o operaţiune a armatei în estul ţării, potrivit Ministerului yemenit al Apărării.

Zawahiri i-a succedat lui Osama ben-Laden la conducerea reţelei extremiste. "Creierul" operaţiunilor şi principalul purtător de cuvânt al Al-Qaida, el este în prezent cel mai căutat om din lume. Autorităţile americane au pus o recompesă de 25 de milioane de dolari pe capul lui.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici