Baconschi: Singura formulă viabilă pentru un stat palestinian este cea negociată cu Israelul

Ministrul de Externe român, Teodor Baconschi, a declarat, marţi, la New York, că România sprijină existenţa unui stat palestinian, dar singura soluţie viabilă pentru declararea acestuia este cea negociată bilateral între palestinieni şi Israel.

209 afișări
Imaginea articolului Baconschi: Singura formulă viabilă pentru un stat palestinian este cea negociată cu Israelul

Ministrul de Externe român, Teodor Baconschi (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

El a reamintit că România a menţinut relaţii neîntrerupte cu Israelul încă de la înfiinţarea acestuia, în acelaşi timp recunoscând şi Autoritatea Palestiniană, care are reprezentare diplomatică la Bucureşti.

"Un stat palestinian trebuie să existe şi îl sprijinim. Bilateral, încă dinainte de 1990 am recunoscut un stat palestinian reprezentat pe atunci de OEP (Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei - n.red.), astfel că palestinienii au ambasador şi ambasadă la Bucureşti", a spus Baconschi.

Apreciind că demersul palestinian la ONU "este lăudabil pentru că are loc la ONU şi nu în altă variantă", ministrul român de Externe a insistat că "singura soluţie viabilă pentru un stat palestinian este cea negociată cu vecinul israelian, cu care viitorul stat palestinian va trebui să coexiste, asigurând securitatea ambelor state, recunoscând, pe formula «două state - două popoare», dreptul statului israelian de a exista".

Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, intenţionează să prezinte la New York o cerere de aderare a statului palestinian la ONU, ca membru cu drepturi depline, în pofida unei intense campanii diplomatice internaţionale împotriva acestui demers. Statele Unite au anunţat că vor recurge la dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU pentru a bloca recunoaşterea statului palestinian şi susţin poziţia israeliană, potrivit căreia existenţa statului palestinian trebuie obţinută prin negocieri directe cu Israelul.

Teodor Baconschi se află la New York, unde participă la lucrările Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi unde s-a întâlnit, marţi seară, la Misiunea României la ONU, cu un grup de reprezentanţi ai comunităţii româneşti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici