Baerbock insistă în China, după afirmaţiile lui Macron, că ţările UE au aceeaşi poziţie privind Taiwanul

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a afirmat joi, în China, că statele din cadrul Uniunii Europene au o poziţie unitară privind criza din Taiwan, în contextul în care preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a pledat pentru evitarea implicării într-un eventual conflict.

971 afișări
Imaginea articolului Baerbock insistă în China, după afirmaţiile lui Macron, că ţările UE au aceeaşi poziţie privind Taiwanul

Baerbock insistă în China, după afirmaţiile lui Macron, că ţările UE au aceeaşi poziţie privind Taiwanul

"Noi nu putem să asistăm indiferenţi la tensiunile din Strâmtoarea Taiwan", a declarat Annalena Baerbock, potrivit publicaţiei Die Zeit, în cursul unei vizite în oraşul chinez Tianjin.

Ministrul german de Externe a subliniat că menţinerea funcţionării reţelelor de aprovizionare este în interesul Germaniei, iar o eventuală escaladare a tensiunilor dintre Beijing şi Taipei ar fi "cel mai grav scenariu", afectând importurile şi exporturile.

Referindu-se la afirmaţiile preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, Annalena Baerbock a argumentat că poziţia Parisului trebuie să reflecte "în mod unitar politicile Uniunii Europene faţă de China". "În problemele centrale, nu doar că ne apropiem poziţiile în funcţie de interese şi valori, ci şi urmărim o linie comună la nivel politic şi strategic".

Vizita preşedintelui Macron în China împreună cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost "un semnal foarte important", a notat Annalena Baerbock, explicând că "nu pot fi poziţii diferite de natură politică în Uniunea Europeană în relaţia cu principalul partener comercial".

Emmanuel Macron a afirmat, cu ocazia unei vizite de stat în China, că Uniunea Europeană nu trebuie să urmeze strict politicile Washingtonului sau Beijingului în problema Taiwanului. "Cel mai rău lucru ar fi ca noi, europenii, să devenim imitatori, să ne adaptăm la ritmul american sau la reacţiile exagerate ale Chinei", a declarat Macron într-un interviu acordat publicaţiilor Les Échos şi Politico. Preşedintele Franţei a pledat pentru consolidarea "autonomiei strategice" a Uniunii Europene, cerând "intensificarea industriei apărării" europene şi "accelerarea luptei în domeniile nuclear şi al energiilor regenerabile".

Macron a reiterat, în cursul vizitei în Olanda, poziţia privind autonomia strategică a Uniunii Europene, argumentând că, în relaţia cu Statele Unite, parteneriatul "nu înseamnă a fi vasal". "A fi aliat nu înseamnă a fi vasal, nu înseamnă că nu avem dreptul de a gândi singuri", a afirmat Macron. "Franţa este favorabilă menţinerii actualului statut al Taiwanului, susţine politica «o singură Chină» şi încearcă soluţionarea pe cale paşnică a crizei" dintre Beijing şi Taipei, a subliniat preşedintele Franţei.

Administraţia de la Beijing a salutat afirmaţiile preşedintelui Franţei, dar unii oficiali din Taiwan au exprimat nedumerire. Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a reafirmat că relaţia cu Statele Unite rămâne "baza absolută" a securităţii Europei, părând să respingă direcţia "autonomiei strategice" a Uniunii Europene evocată de Emmanuel Macron.

Lideri din cadrul formaţiunii germane Uniunea Creştin-Democrată (CDU, centru-dreapta, opoziţie) au criticat afirmaţiile preşedintelui Franţei. "Macron pare să fi abandonat sentimentele bune", a declarat politicianul Norbert Röttgen (CDU).

Însă politicieni din cadrul Partidului Social-Democrat (SPD, centru-stânga), aflat la putere la Berlin, au fost de acord cu afirmaţiile preşedintelui Franţei. "Trebuie să fim atenţi să nu fim implicaţi într-un conflict major între Statele Unite şi China. Europa trebuie să încerce să aibă un rol cât mai independent posibil, să nu pară a fi filiala SUA în aceast regiune. Macron are dreptate", a declarat miercuri Rolf Mützenich, liderul grupului social-democrat din Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului german.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici