Bagdadul avertizează că prezenţa trupelor turce în nordul Irakului poate cauza un război regional

Premierul irakian Haider al-Abadi a avertizat Turcia asupra posibilităţii izbucnirii unui "război regional" în cazul în care nu-şi retrage trupele din nordul Irakului, Bagdadul reacţionând după ce Parlamentul de la Ankara a prelungit mandatul ce permite desfăşurarea de operaţiuni în Irak şi Siria.

826 afișări
Imaginea articolului Bagdadul avertizează că prezenţa trupelor turce în nordul Irakului poate cauza un război regional

Bagdadul avertizează că prezenţa trupelor turce în nordul Irakului poate cauza un război regional

"Am cerut părţi turce, şi nu doar o dată, să nu intervină în treburile interne irakiene şi mă tem că aventura turcă ar putea să se transforme într-un război regional," a declarat Abadi, potrivit agenţiei de ştiri Reuters.

"Conduita conducerii turce este inacceptabilă şi nu vrem să ajungem la o confruntare militară cu Turcia," a completat liderul irakian.

Ankara a comunicat că a desfăşurat anul trecut trupe la o bază din nordul Irakului, în cadrul unei misiuni internaţionale care ar avea drept rol să pregătească forţele irakiene pentru confruntările cu reţeaua teroristă Stat Islamic.

Săptămâna trecută, Parlamentul turc a luat decizia de a prelungi cu încă un an mandatul ce permite operaţiunile militare împotriva organizaţiilor teroriste aflate pe teritoriul Siriei şi Irakului.

Pe de altă parte, Bagdadul afirmă că nu a invitat o astfel de misiune şi consideră trupele turce drept forţe de ocupaţie.

Parlamentul de la Bagdad a votat marţi o rezoluţie prin care condamnă decizia Parlamentului de la Ankara.

Miercuri, Ministerul irakian de Externe a anunţat că l-a convocat pe ambasadorul Turciei la Bagdad pentru a protesta faţă de comentariile "provocatoare" ale Ankarei în sensul menţinerii trupelor turce în nordul Irakului.

Relaţiile dintre cele două state s-au deteriorat după ce anul trecut Turcia a trimis trupe în regiunea irakiană Bashiqa, fără autorizaţie din partea Bagdadului. Irakul consideră aceste acţiuni drept "o încălcare flagrantă" a suveranităţii sale şi a cerut Ankarei să-şi retragă trupele, apel ignorat de autorităţile turce, scrie The Associated Press.

La rândul ei, Turcia a convocat ambasadorul irakian la Ankara pentru a protesta faţă de rezoluţia Parlamentului de la Bagdad prin care denunţă prezenţa trupelor turce în nordul Irakului. Ministerul de Externe de la Ankara a afirmat că Turcia a suferit timp îndelungat din cauza ameninţărilor teroriste apărute ca urmare a instabilităţii din Irak şi a susţinut cu fermitate securitatea, stabilitatea şi integritatea teritorială a Irakului.

Numan Kurtulmus, premierul adjunct al Turciei, a declarat că prezenţa turcă în Irak, dar şi Siria, "nu reprezintă o invazie".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici