Balonul de spionaj al Chinei, doborât dintr-o singură lovitură de un avion F-22 Raptor/ Biden voia de miercuri să-l doboare, dar n-a făcut-o dintr-un motiv/ Republicanii critică Casa Albă: „A permis Chinei să încalce suveranitatea Americii zile întregi, fără piedici"

Balonul spion chinez a fost doborât de un singur proiectil tras de un avion american F-22 Raptor trimis la ordinul preşedintelui Joe Biden, potrivit Pentagonului. Obiectivul zburător identificat ca fiind balon de spionaj şi de provenienţă chineză era vizat să fie doborât de miercuri, dar Casa Albă a fost sfătuită de consilierii militari să aştepte momentul potrivit.

18218 afișări
Imaginea articolului Balonul de spionaj al Chinei, doborât dintr-o singură lovitură de un avion F-22 Raptor/ Biden voia de miercuri să-l doboare, dar n-a făcut-o dintr-un motiv/ Republicanii critică Casa Albă: „A permis Chinei să încalce suveranitatea Americii zile întregi, fără piedici"

MEDIAFAX FOTO /Wikipedia Commons -U.S. Air Force

Administraţia Biden a dat detalii despre cum s-a desfăşurat exact efortul militar de a doborî un balon-spion chinez în largul coastei Carolinei de Sud.

Un înalt oficial militar a declarat sâmbătă că balonul spion chinez a fost doborât sâmbătă la ora 14:39 de o rachetă aer-aer A9X lansată de un avion F-22 Raptor. Acesta a decolat de la baza forţelor aeriene Langley din Virginia, transmite Fox News

Aeronava a tras racheta la o altitudine de 17 kilometri, în timp ce balonul plutea la o altitudine de 19 kilometri. 

Balonul a fost doborât la aproximativ 11 kilometri distanţă de largul coastei Carolinei de Sud. 

Biden a vrut ca balonul să fie doborât de miercuri, dar a fost informat că cel mai bun moment pentru operaţiune ar fi când va fi pluti peste apă, au spus oficialii americani.

Oficialii militari au stabilit că doborârea acestuia deasupra solului, de la o altitudine de la 19 km înălţime (adică aproape de stratosferă), ar reprezenta un pericol pentru zonele populate de civili. 

Prezenţa balonului pe cerul deasupra SUA în această săptămână a dat o lovitură gravă relaţiilor deja tensionate dintre SUA şi China.

Incidentul l-a determinat pe secretarul de stat Antony Blinken să anuleze brusc o călătorie cu mize mari la Beijing, menită să reducă tensiunile.

„L-au dat jos cu succes şi vreau să îi felicit pe piloţii noştri care l-au doborât”, a declarat Biden după ce a coborât din avionul său prezidenţial Air Force One, aflat în drum spre Camp David.

Republicanii au continuat să-l critice pe Biden şi administraţia prezidenţială democrată pentru ritmul lent cu care s-a desfăşurat operaţiunea.

„Permiterea unui balon de spionaj din partea Partidului Comunist Chinez să se deplaseze pe întreg teritoriul continental al Statelor Unite înainte de a-i contesta prezenţa este o proiecţie dezastruoasă, o slăbiciune a Casei Albe”, a declarat senatorul republican din Mississippi Roger Wicker.

Senatorul republican Thom Tilli a postat pe Twitter: „Acum, că acest episod jenant s-a încheiat, avem nevoie de răspunsuri de la administraţia Biden cu privire la procesul decizional. Chinei comuniste i s-a permis să încalce suveranitatea americană fără piedici timp de zile întregi.

Trebuie să fim mai pregătiţi pentru viitoare provocări şi incursiuni ale Chinei”.

China a continuat să susţină că obiectivul zburător era doar un balon meteo care a fost deviat de curenţii de aer. 

Pentagonul a respins afirmaţia Chinei, potrivit AP News, susţinând că obiectivul zburător identificat avea capacităţi de monitorizare şi deplasare cu mult peste cele ale unui balon meteo. 

De asemenea, Pentagonul a depistat un al doilea balon care zbura deasupra Americii Latine. „Acum evaluăm un alt balon de supraveghere chinezesc”, a declarat Generalul Pat Ryder, secretarul de presă al Pentagonului. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici