Ban Ki-moon îndeamnă, la Kiev, la respectarea "integrităţii teritoriale" a Ucrainei

Criza ucraineană poate să fie soluţionată doar prin respectarea principiului integrităţii teritoriale a Ucrainei, a declarat vineri, la Kiev, secretarul general al ONU Ban Ki-moon, în timp ce Rusia tocmai încheia procesul de anexare a Crimeei.

153 afișări
Imaginea articolului Ban Ki-moon îndeamnă, la Kiev, la respectarea "integrităţii teritoriale" a Ucrainei

Ban Ki-moon (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Criza actuală poate fi soluţionată doar pe cale paşnică şi diplomatică, respectând principiul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei", a declarat Ban Ki-moon într-o conferinţă de presă.

El a apreciat că Ucraina se confruntă cu "una dintre perioadele cele mai dramatice şi dificile din istoria sa".

"Ucraina nu va accepta niciodată ocuparea Crimeei şi va face totul pentru a elibera acest teritoriu ocupat", a declarat, la rândul său, preşedintele interimar icrainean Oleksandr Turcinov, în aceeaşi conferinţă de presă.

El a anunţat că i-a propus secretarului general al ONU să creeze în Crimeea "o zonă demilitarizată", care prevede retragerea militarilor ruşi şi ucraineni de pe teritoriul peninsulei la Marea Neagră.

"Ulterior putem căuta o soluţie diplomatică", a subliniat Turcinov.

Crimeea, a cărei lege de alipire la Rusia a fost promulgată vineri de către preşedintele Vladimir Putin, este ocupată de trei săptămâni de trupe ruse.

Baze ucrainene din Crimeea sunt încercuite şi aflate sub controlul unor militari ruşi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici