Ban Ki-moon îndeamnă regimul de la Damasc să înceteze unilateral focul

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a îndemnat marţi regimul sirian al lui Bashar al-Assad să aplice o încetare unilaterală a focului şi le-a cerut forţelor opoziţiei să o accepte, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele francez François Hollande.

213 afișări
Imaginea articolului Ban Ki-moon îndeamnă regimul de la Damasc să înceteze unilateral focul

Ban Ki-moon (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Situaţia a atins un stadiu inacceptabil. Este insuportabil ca populaţia să continue să sufere în acest fel. De aceea, am transmis Guvernului sirian că trebuie să declare imediat o încetare unilaterală a focului", a declarat secretarul general al ONU, adăugând că "reacţia" Damascului a fost că doreşte "să ştie ce se va petrece după aceea".

"Îndemn forţele opoziţiei să accepte această încetare unilaterală a focului, dacă şi atunci când Guvernul sirian o anunţă", a continuat Ban Ki-moon, adăugând că discută această problemă cu "state-cheie din cadrul Consiliului de Securitate şi state din regiune".

"Îndemn din nou ţările care furnizează armament celor două părţi să înceteze să mai trimită acest material militar. O militarizare suplimentară nu va face altceva decât să pună poporul sirian într-o situaţie mai dificilă. Singura soluţie este o rezolvare politică, printr-un dialog politic", a subliniat secretarul general al ONU.

Emisarul internaţional Lakhdar Brahimi urmează să efectueze în curând o vizită în regiune.

La rândul său, preşedintele francez François Hollande a evocat tensiunile în creştere dintre Siria şi Turcia, unde au fost ucişi civili de către obuze lansate de pe teritoriul Siriei, antrenând riposte din partea Ankarei.

Escaladarea "a fost evitată deoarece Turcia a dat dovadă de (o poziţie) rezervată, dar pentru cât timp?", s-a întrebat Hollande.

"Este necesară reintroducerea de sancţiuni cu scopul ca regimul să cedeze" în Siria, a apreciat preşedintele francez. Între ideile studiate de către membrii comunităţii internaţionale, el a evocat o "propunere" turcă referitoare la o perioadă de tranziţie sub conducerea actualului vicepreşedinte sirian Faruk al-Shareh, în locul preşedintelui Bashar al-Assad.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici