Ban Ki-moon, reales la conducerea ONU

Sud-coreeanul Ban Ki-moon a fost reales, marţi, de cele 192 de state membre ale ONU pentru un al doilea mandat de cinci ani în funcţia de secretar general al organizaţiei.

118 afișări
Imaginea articolului Ban Ki-moon, reales la conducerea ONU

Ban Ki-moon, reales la conducerea ONU (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Adunarea generală a ONU a votat cu aclamaţii alegerea lui Ban Ki-moon. Alegerea a fost aproape sigură, Ban Ki-moon neavând un rival declarat. El a primit, vineri, susţinerea celor 15 membri ai Consiliului de Securitate.

În timp ce sala aplauda, fostul ministru sud-coreean de Externe, zâmbitor, s-a înclinat în faţa reprezentanţilor ţărilor membre. "Mi-aţi făcut o mare onoare dincolo de orice expresie. Primesc cu umilinţă această mărturie a încrederii dumneavoastră", a declarat el.

În cadrul unei întâlniri cu presa după alegerea sa, şeful ONU a evocat procesul de pace din Orientul Mijlociu, pentru a recunoaşte că au fost realizate puţine progrese în ultimele şase decenii. Cheia este "flexibilitatea, altfel nu vor fi progrese" între israelieni şi palestinieni, a adăugat el. Pe acest subiect "sunt angajat şi îmi voi continua eforturile", a promis el.

Ban a insistat, de asemenea, asupra luptei împotriva schimbărilor climatice în momentul în care negocierile internaţionale pe acest dosar trenează. "Schimbările climatice vor rămâne prioritatea noastră", a afirmat el.

În faţa ţărilor membre, Ban şi-a lăudat acţiunea din primul mandat.

"Ca niciodată înainte, ONU este avangarda în ajutorarea oamenilor. Am rămas fermi în privinţa democraţiei, justiţiei şi drepturilor omului, în Coasta de Fildeş, în lumea arabă şi în alte zone", a subliniat el.

Ban a primit felicitări din partea Statelor Unite, a căror ambasadoare la ONU, Susan Rice, a salutat în el "un campion al păcii şi securităţii".

La Paris, preşedintele Nicolas Sarkozy l-a felicitat, de asemenea, pe Ban "pentru angajamentul pe care l-a demonstrat pe parcursul primului său mandat în serviciul ONU şi în favoarea păcii şi "securităţii internaţionale".

Aceeaşi atitudine a manifestat şi Beijingul, unde purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe Hong Lei a formulat speranţa că Ban Ki-moon va continua să "salveze pacea mondială, să promovzeze dezvoltarea comună şi să dinamizeze cooperarea internaţională".

În vârstă de 67 de ani, Ban Ki-moon nu are charisma predecesorului său Kofi Annan, dar s-a remarcat prin poziţii curajoase în timpul primăverii arabe.

Ban Ki-moon este al optulea secretar general de la înfiinţarea ONU, după cel de-al Doilea Război Mondial. Mandatul său actual se încheie la 31 decembrie 2011. Cel de-al doilea mandat va începe la 1 ianuarie 2012 şi se va încheia la 31 decembrie 2016.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici