Ban Ki-moon, scandalizat de moartea celor şapte soldaţi ONU din Coasta de Fildeş

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon s-a declarat vineri "trist şi scandalizat" de moartea a şapte soldaţi nigerieni din cadrul Căştilor Albastre într-o ambuscadă din Coasta de Fildeş.

229 afișări
Imaginea articolului Ban Ki-moon, scandalizat de moartea celor şapte soldaţi ONU din Coasta de Fildeş

Ban Ki-moon (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ban Ki-moon a declarat pentru presă că alte 40 de Căşti Albastre "au rămas cu sătenii în acea regiune izolată pentru a îi proteja de grupul armat" care a realizat atacul. "Aceşti colegi (ai Căştilor Albastre ucise) sunt încă în pericol", a adăugat acesta.

El a solicitat guvernului ivorian să facă tot posibilul pentru a "îi identifica pe cei care au realizat atacul şi a îi trage la răspundere".

"Aceşti soldaţi curajoşi au murit în serviciul păcii", a subliniat el.

"Sunt profund şocat şi condamn puternic atacul (şi) îmi prezint sincerele condoleanţe guvernului din Niger precum şi familiilor Căştilor Albastre", a mai declarat Ban Ki-moon.

Cei şapte soldaţi nigerieni membri ai Operaţiunii Naţiunilor Unite în Coasta de Fildeş (ONUCI) au fost ucişi vineri într-o "ambuscadă" din vestul ţării, "primul atac de acest gen" împotriva ONUCI, conform unui purtător de cuvânt al misiunii.

Conform unei surse din cadrul ONU, aceştia patrulau în zona dintre Tai şi satul din apropiere Para, după zvonuri despre "atacuri iminente" asupra localităţilor din regiune.

Vestul Coastei de Fildeş a fost teatrul unor atacuri mortale de la sfârşitul crizei politico-militare din decembrie 2010-aprilie 2011, care s-a soldat cu aproximativ 3.000 de morţi în întreaga ţară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici