Bancherul american Bill Browder, critic făţiş al preşedintelui rus Vladimir Putin, arestat în Spania la cererea Moscovei

Bancherul american Bill Browder, un critic făţiş al preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost arestat miercuri în Spania, pe baza unui mandat Interpol emis la cererea Moscovei, informează site-ul postului BBC News.

2781 afișări
Imaginea articolului Bancherul american Bill Browder, critic făţiş al preşedintelui rus Vladimir Putin, arestat în Spania la cererea Moscovei

Bancherul american Bill Browder, critic făţiş al preşedintelui rus Vladimir Putin, arestat în Spania la cererea Moscovei

Browder, care a militat îndelung împotriva corupţiei din Rusia, a fost anul trecut condamnat la 9 ani de închisoare de un tribunal rus, pentru fraude şi evaziune fiscală.

Moscova a mai încercat în 2013 să obţină emiterea unui mandat Interpol pentru arestarea bancherului, însă organizaţia internaţională a considerat la data respectivă că solicitarea este "predominant de natură politică".

Bancherul este considerat drept iniţiatorul Legii Magnitsky, o serie de sancţiuni adoptate de SUA la adresa mai multor oficiali ruşi de rang înalt acuzaţi de corupţie.

Legea poartă numele fostului avocat al lui Browder, Serghei Magnitsky, care a făcut o serie de dezvăluiri privind presupuse fraude fiscale în Rusia. Acesta a murit într-o închisoare rusă, în 2009, la vârsta de 37 de ani.

Browder a fost la un moment dat cel mai mare investitor străin din Rusia, controlând fondul Hermitage Capital Management. Procurorii ruşi l-au acuzat că creat firma în scopul comiterii de fraude fiscale, însă Browder susţine că acuzaţiile sunt motivate politic.

După aproximativ o oră în custodie, Browder a fost eliberat deoarece mandatul de arestare nu mai era valid, a anunţat Poliţia spaniolă.

Bancherul de origine americană, dar care are cetăţenie britanică, a transmis mierucri dimineaţă pe Twitter că a fost arestat pe baza unui mandat Interpol emis la cererea Rusiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici